Εντυπωσιακή η παρουσία των Ναυτοπροσκόπων στα Καπετανέικα
Αρθρογραφος: Ομάδα ΣύνταξηςΗμ/νια Έκδοσης: 17/09/2019Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2019, οι Ναυτοπρόσκοποι συμμετείχαν στον αγώνα επίδειξης παραδοσιακών ιστιοπλοϊκών σκαφών «Τα Καπετανέικα», που πραγματοποιείται στη Νάουσα της Πάρου. Ο αγώνας γίνεται στη μνήμη του αρχιτέκτονα, κινηματογραφιστή, καραβολάτρη και πολυπράγμωνα Κώστα Γουζέλη.
Στον αγώνα συμμετείχαν τέσσερις λέμβοι: από την Καλλιθέα ο Ναυτίλος ΙΙΙ, από το Χολαργό ο Απηλιώτης, από τον Διόνυσο ο Άγιος Νικόλαος και από την Κηφισιά η SIRENE ΙΙΙ. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε ένα Σαββατοκύριακο με ενισχυμένο μελτέμι, πράγμα που δεν επέτρεψε, λόγω απαγορευτικού, σε όλα τα πληρώματα να φτάσουν στην Πάρο. Όσοι όμως πρόλαβαν και έφτασαν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου, με θέμα τα Καπετανέικα των προηγούμενων ετών. Την ίδια μέρα προβλήθηκε ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ του 'Ομηρου Ευαγγελινού με τίτλο «Guardians of the Aegean», που παρουσίαζε αναλυτικά το πρόβλημα της υπεραλίευσης στο Αιγαίο πέλαγος, ενώ παράλληλα ενημέρωνε για προσπάθειες που γίνονται να εφαρμοστούν βιώσιμα μέτρα, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των καταστρεπτικών συνέπειών της.
Η επόμενη ημέρα ήταν αφιερωμένη στα δύο βασικά συστατικά που χαρακτηρίζουν το DNA των Καπετανέικων, δηλαδή τη θάλασσα και την αδελφοσύνη. Η λέμβος «Ναυτίλος ΙΙΙ» ήταν η μόνη που έτρεξε την κούρσα απόστασης 1,5 ναυτικού ιλίου. Η λέμβος και το πλήρωμά της εξέπληξαν με την ταχύτητα και την ναυτοσύνη τους κριτές και θεατές. Τα υπόλοιπα σκάφη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δεν συμμετείχαν, αφού οι καιρικές συνθήκες έκαναν δύσκολη ακόμα και την καθέλκυσή τους. Ναυτοπροσκοπικά πληρώματα όμως επάνδρωσαν την αγαπημένη των Ναυτοπροσκόπων «Χρυσοπηγή», το νεότευκτο τρεχαντήρι «Τσίπουρο» και το θαρραλέο λατίνι «Ισαβέλλα Μ». Τις εντθυπώσεις έκλεψαν σκάφη όπως τo schooner NIKIS και το καΐκι «Ανεμογιάννης» που ταξίδευαν με μούδες μεν, αλλά έδειχναν πως παραδοσιακά σκάφη σαν και αυτά, είναι γεννημένα για να αντιμετωπίζουν τέτοιους καιρούς.
Η μέρα έκλεισε με ένα μοναδικό πανηγύρι, μια γιορτή, όπως μόνο οι Παριανοί εθελοντές των Καπετανέικων ξέρουν να στήνουν. Στο Ναυπηγείο του Π. Αλιπράντη, στη θέση Μοναστήρι, ο χώρος διαμορφώθηκε ανάμεσα σε πλώρες και πηδάλια σκαφών και με φόντο από τη μια τα στολισμένα ναυτοπροσκοπικά σκάφη και από την άλλη δυο μινιαρισμένα σκαριά. Τα όργανα άρχισαν να κουρδίζονται, οι πρώτες παριανές ρεβυθάδες άρχισαν να σερβίρονται και πολύ σύντομα ξεδιπλώθηκε μια αυθεντική ελληνική γιορτή, με αγκαλιασμένους παλιούς και νέους φίλους, παραδοσιακές μουσικές και μια σειρά από μεζέδες φτιαχμένους με μεράκι και φροντίδα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι για το πανηγύρι αυτό χρησιμοποιήθηκε όσο λιγότερο πλαστικό γίνεται. Τα σκεύη για το σερβίρισμα ήταν είτε χάρτινα ανακυκλώσιμα, είτε μεταλλικά επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, που χρησιμοποιηθούν και του χρόνου.
Στο πρόσωπο των εθελοντών των Καπετανέικων, είδαμε ανθρώπους όλων των ηλικιών, να αντιμετωπίζουν την ερασιτεχνική τους εθελοντική εργασία, με πάθος και επαγγελματική σοβαρότητα. Οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τα Καπετανέικα, οι εθελοντές αλλά και οι καπεταναίοι που τα τιμούν, είναι άνθρωποι που προβληματίζονται, για την προστασία της ναυτικής κληρονομιάς μας. Και δεν μένουν στον προβληματισμό. Με κάθε πράξη τους και με τον τρόπο που ζουν, συμβάλουν στην υλοποίηση αυτού του στόχου: δηλ. στην προστασία και ανάδειξη της ναυτικής τέχνης και παράδοσης, πάντα σε συνδιασμό με το σεβασμό στον τοπικό πολιτισμό και το περιβάλλον.
Από τα Καπετανέικα φεύγουμε και δε λέμε «γειά», αλλά «καλή αντάμωση».