Οι Πρόσκοποι στο 16ο Ευρωπαϊκό Οδηγικό και Προσκοπικό Συνέδριο

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 02/09/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κόσμος


Το Ευρωπαϊκό Οδηγικό και Προσκοπικό Συνέδριο συγκαλείται κάθε τρία χρόνια με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής και της Ευρωπαϊκής Οδηγικής Περιοχής. Στο πλαίσιο της κοινής διοργάνωσης λαμβάνει χώρα το Ευρωπαϊκό Προσκοπικό Συνέδριο. Σκοπός του πρώτου είναι ο συντονισμός  των Οδηγικών και Προσκοπικών Οργανώσεων της Ευρώπης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ σκοπός του δεύτερου είναι, μεταξύ άλλων, η εκλογή της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής (European Scout Committee), ο προγραμματισμός της επερχόμενης τριετίας σύμφωνα με τα πορίσματα του τελευταίου Παγκόσμιου Προσκοπικού Συνεδρίου και η ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών πάνω σε θέματα που αφορούν στην Ευρώπη του σήμερα και τη θέση του Προσκοπισμού μέσα σε αυτήν. 


Το φετινό Ευρωπαϊκό Οδηγικό και Προσκοπικό Συνέδριο διοργανώθηκε στην πόλη του Σπλιτ της Κροατίας, από τις 24 έως και τις 28 Αυγούστου.
Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, έχοντας μακρά παράδοση στην ενεργή συμμετοχή στα διεθνή προσκοπικά δρώμενα, συμμετείχε με τριμελή αποστολή αποτελούμενη από τον Γενικό Έφορο Χριστόφορο Μητρομάρα, τον Μόνιμο Βοηθό Γενικό Έφορο Αθανάσιο Ευσταθίου και το Ενήλικο Στέλεχος και μέλος της ομάδας εργασίας της Εφορείας Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Εφορείας, Αντώνη Χρυσοστόμου. Επιπλέον, Πρόεδρος (co-chair) του Συνεδρίου ήταν ο Βοηθός Γενικός Έφορος  Χρήστος Χατζιδιαμαντής,  ο οποίος έχει  διατελέσει στο παρελθόν Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής.



Τα θέματα που απασχόλησαν κυρίως το Ευρωπαϊκό Προσκοπικό Συνέδριο ήταν η αξιολόγηση  των υποψηφίων μελών για την Επιτροπή και η αξιολόγηση και εναρμόνιση του τριετούς σχεδίου της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής με τις ανάγκες των Εθνικών Προσκοπικών Οργανώσεων και τα πορίσματα του τελευταίου Παγκόσμιου Προσκοπικού Συνεδρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τον Αύγουστο του 2017.  Το Συνέδριο, μέσω ψηφοφορίας, ανέδειξε ως Μέλη της της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής τους Juliana Daskalov (Βόρεια Μακεδονία), Joaquim Castro de Freitas (Πορτογαλία), Matthias Gerth (Ελβετία), Lars Kramm (Γερμανία), Martin Persson (Σουηδία) και Elena Sinkeviciute (Λιθουανία). Πρόεδρος της Επιτροπής ανέλαβε ο Lars Kramm ενώ Αντιπρόεδρος ο Martin Persson.  



Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του κοινού Συνεδρίου (Προσκόπων και Οδηγών), το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων μαζί με τους Προσκόπους της Ιταλίας και της Κύπρου πρότειναν την έγκριση από το Συνέδριο ψηφίσματος για την ενθάρρυνση και τον συντονισμό των ενεργειών Προσκόπων και Οδηγών για την υποστήριξη των προσφύγων στις χώρες υποδοχής τους. Το ψήφισμα έτυχε της αποδοχής της συντριπτικής πλειοψηφίας των Συνέδρων και εντάχθηκε στα πορίσματα του Συνεδρίου.



Στο περιθώριο του Συνεδρίου, οι συμμετέχοντες είχαν την τύχη να εξερευνήσουν τόσο την όμορφη πόλη του Σπλιτ και το ιστορικό της κέντρο όσο και το εμβληματικό κάστρο του Κλις. Φυσικά, ξεχωριστή θέση όπως και σε κάθε συνέδριο, είχαν οι όμορφες τελετές έναρξης και λήξης με έντονο το παραδοσιακό κροατικό στοιχείο καθώς και το "international evening" όπου κάθε αποστολή προσέφερε λιχουδιές από τον τόπο της.



Οι σύνεδροι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επερχόμενο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο το 2020 στην Αίγυπτο και το επόμενο Ευρωπαϊκό Οδηγικό και Προσκοπικό Συνέδριο το 2022 στην Ολλανδία, αισιόδοξοι για τους υψηλούς στόχους που έθεσαν και για τη δουλειά που δεσμεύτηκαν όλοι να καταβάλουν για την επίτευξή αυτών, με όραμα πάντα τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.