100 Χρόνια από την θυσία των Προσκόπων Αϊδινίου
Αρθρογραφος: Ιστορικό ΑρχείοΗμ/νια Έκδοσης: 17/06/2019Κατηγορίες: Σαν σήμερα, Προσκοπική Ιστορία
Το 2019 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου. Ενα επετειακό λογότυπο θα συνοδεύει τις εκδηλώσεις μνήμης και τα αφιερώματα που θα αναρτηθούν ηλεκτρονικά όλο το επόμενο διάστημα από το Ιστορικό Αρχείο του ΣΕΠ.
Πηγή έμπνευσης για το λογότυπο αποτέλεσε η τελευταία φωτογραφία της προσκοπικής Ομάδας του Αϊδινίου. Ο αριθμός 100 σκιαγραφείται από τις καμάρες στην πεδιάδα των Τράλλεων στο φόντο της φωτογραφίας, οι οποίες αποτελούν συμβολικά «το πέρασμα» στην αιωνιότητα. Οι ψυχές των μικρών προσκόπων πετούν πλέον ελεύθερες. Τα περιστέρια είναι το αιώνιο σύμβολο αδελφοσύνης και ειρήνης των λαών.Το προσκοπικό τριφύλλι, παρμένο από έγγραφο της εποχής, θυμίζει την ευχή του Κων. Μελά για να παραμείνει «Αιωνία στην καρδία μας και στο Σ.Ε.Π, η μνήμη του Αυγερίδη και των σφαγέντων αδελφών μας».
Η θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου τον Ιούνιο του 1919 συγκλόνισε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Ο Γενικός Έφορος Κωνσταντίνος Μελάς προσπάθησε να δημοσιοποιήσει και να φέρει το θέμα στον παγκόσμιο προσκοπικό χώρο, ενημερώνοντας τον Αρχιπρόσκοπο Baden Powell, το νεοσύστατο τότε Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο καθώς και την Κοινωνία των Εθνών (ο σημερινός δηλαδή Ο.Η.Ε.).
Η Διοίκηση του Σώματος ζητάει από όλους τους Έλληνες Προσκόπους να απέχουν από κάθε εργασία την 14η Ιουλίου 1919 προκειμένου όλα τα μέλη να τελέσουν μνημόσυνο στη μνήμη των αδελφών προσκόπων του Αϊδινίου.
Το περιοδικό «Η Ζωή των Προσκόπων» (1η Ιουλίου 1919) στο πένθιμο τεύχος του, ενημερώνει την προσκοπική αδελφότητα για το αποτρόπαιο γεγονός σημειώνοντας στο κύριο άρθρο του:
«Εις τους σφαγιασθέντας Προσκόπους του Αιδινίου.
Δεινώς έπληξε τον Ελληνικό Προσκοπισμό και κάθε ελληνική καρδιά η αναγγελία του μαρτυρικού θανάτου στο Αιδίνιο του Τοπικού Εφόρου Νικολάου Αυγερίδου και των μαζί με αυτόν θανατωθέντων νεαρών προσκόπων. Μέγας πατριώτης ο Νικόλαος Αυγερίδης εγκολπώθηκε τον προσκοπισμό και με τον αγνό ενθουσιασμό της ευγενικής του ψυχής προσέφερε στην προσκοπική ιδέα τα μέγιστα, στο μικρό διάστημα της υπηρεσίας του. Επισκέφθηκε τα χωριά του Αιδινίου, του Ναζλίου, των Σωκίων και κήρυξε με διαλέξεις τις αρχές του προσκοπισμού. Ήταν αρωγός σε κάθε εθνικό και κοινωφελές έργο, συνεργαζόμενος με το «Σύνδεσμο των Ελλήνων Αιδινίου» στα διάφορα ελληνικά γυμναστικά σωματεία της Ιωνίας. Ο υπέροχος αυτός πατριώτης, το γενναίο αυτό τέκνο της Ιωνίας όλη αυτή τη δράση επρόκειτο να πληρώσει με τη ζωή του και μαζί του αγρίως κρεουργηθέντες νεαροί του πρόσκοποι…».
Για τις εκδηλώσεις μνήμης του Ιστορικού Αρχείου ΣΕΠ για τα 100 Χρόνια από τη θυσία των Προσκόπων Αϊδινίου ενημερώνεστε από τις "Σελίδες Προσκοπικής Ιστορίας" στο Facebook.
* To δημιουργικό του επετειακού λογότυπου είναι του Δημοσθένη Μαθιόπουλου.