Διήμερο Ανιχνευτικών εργαστηρίων Κλάδου Ανιχνευτών Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής (Νοέμβριος 2017)

Αρθρογραφος: Chazapis Dimitris
Ημ/νια Έκδοσης: 04/12/2017
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


Τα ανιχνευτικά εργαστήρια αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής της Κοινότητας παρέχοντας πολύπλευρα παιδαγωγικά οφέλη στους Ανιχνευτές. Ταυτόχρονα αποτελούν και αναγκαίο κομμάτι για την πρόοδο των Ανιχνευτών ώστε να φτάσουν στο στάδιο του Ανιχνευτή Δάφνης και Έθνους.

Ο Κλάδος Ανιχνευτών της ΠΕ Ανατολικής Αττικής όντας κοντά στις Κοινότητες της Περιφέρειας έχει εντοπίσει την ανάγκη για την πραγματοποίηση εργαστηρίων με ελκυστική θεματολογία αλλά και άρτια διοργάνωση, τα οποία όμως θα μπορούσαν καλύψουν την αυξημένη ζήτηση από τους Ανιχνευτές της Περιφέρειας μας αλλά και άλλων Περιφερειών. Ταυτόχρονα, στόχος είναι τα εργαστήρια να μην στερούν από τους Ανιχνευτές καμία δράση της Κοινότητας τους. Έτσι εδώ και 2 χρόνια ο Κλάδος Ανιχνευτών διοργανώνει 2 διήμερα ανιχνευτικών εργαστηρίων το χρόνο, τα οποία (όσες Κοινότητες επιθυμούν) εντάσσουν στον προγραμματισμό τους σαν μέρος του προγράμματος της Κοινότητας. Σε αυτή τα διήμερα πραγματοποιούνται τουλάχιστον 4 εργαστήρια και δέχονται συνολικά τουλάχιστον 90 ανιχνευτές. Η πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής έχει πολύ θετική ανταπόκριση και κάθε φορά λαμβάνει πολύ θετικά σχόλια από τα Ενήλικα Στελέχη των Κοινοτήτων και τους συμμετέχοντες Ανιχνευτές.    

Τηρώντας λοιπόν τον προγραμματισμό της, τo διήμερο 11 και 12 Νοεμβρίου 2017, ο Κλάδος Ανιχνευτών της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Ανατολικής Αττικής, διοργάνωσε για τους Ανιχνευτές, τέσσερα ανιχνευτικά εργαστήρια ποικίλης και ελκυστικής θεματολογίας.

Σε αυτό το διήμερο περισσότεροι από ογδόντα (80) έφηβοι συμμετείχαν στα παρακάτω εργαστήρια:

Γνωρίζοντας την Αρχιτεκτονική

Η Αρχιτεκτονική, ως τέχνη και επιστήμη του σχεδιασμού και της κατασκευής του δομημένου περιβάλλοντος, αποτελεί αντικείμενο της καθημερινότητάς μας. Η ζωή μας περιβάλλεται από την αρχιτεκτονική: δημόσιος χώρος, οι πόλεις, τα κτήρια στα οποία κινούμαστε και ζούμε είναι όλα προϊόντα μιας τέχνης τόσο παλιάς όσο και ο άνθρωπος. Οι Ανιχνευτές γνώρισαν την αρχιτεκτονική ως αντικείμενο επαγγελματικής σταδιοδρομίας και έφτιαξαν μακέτες κτηρίων με την καθοδήγηση έμπειρων αρχιτεκτόνων.






Εισαγωγή στον προγραμματισμό
Ο προγραμματισμός είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας καθότι κρύβεται πίσω από κάθε σελίδα του ίντερνετ, πίσω από κάθε εφαρμογή κινητού ακόμα και πίσω από πολλές ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Οι Ανιχνευτές ήρθαν σε επαφή με γλώσσες προγραμματισμού σε έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για προγραμματιστές, δοκίμασαν οι ίδιοι να «γράψουν» σε μια γλώσσα προγραμματισμού, «σχεδίασαν» μια ιστοσελίδα και γνώρισαν τις επαγγελματικές διεξόδους που ανοίγονται για όσους ασχοληθούν σε αυτό το αντικείμενο.

 





Γνωριμία με τις καταδύσεις – Discover Scuba
Η υποθαλάσσια ζωή ανέκαθεν εντυπωσίαζε τον άνθρωπο. Τα θαλάσσια και υποθαλάσσια ντοκιμαντέρ μας εντυπωσιάζουν και μας γεμίζουν περιέργεια για τον υποβρύχιο κόσμο. Με την βοήθεια έμπειρων δασκάλων καταδύσεων οι Ανιχνευτές γνώρισαν τον κόσμο του βυθού, πήραν την πρώτη τους υποθαλάσσια ανάσα, ήρθαν σε επαφή με τον αναγκαίο εξοπλισμό για καταδύσεις και τέλος γνώρισαν τα σημεία προσοχής για όποιον θέλει να ασχοληθεί με αυτή την δραστηριότητα.






Spirit of Rhythm Workshop (ή αλλιώς εργαστήριο «Ρυθμού και Μουσικής»)
Η ενασχόληση με ρυθμικές και μουσικές δραστηριότητες συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, της ομιλίας και της φαντασίας ενώ παράλληλα μπορεί να βελτιώσει το συγχρονισμό και το συντονισμό των κινητικών ικανοτήτων. Τελικά, ενισχύεται μέσω της αλληλεπίδρασης η επικοινωνία με τους γύρω και η αυτοπεποίθηση. Ένα ξεχωριστό εργαστήριο για όσους ασχολούνται αλλά και όσους δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με την μουσική.   Με μια εναλλακτική μέθοδο εκμάθησης μέσα από χορευτικά και διασκεδαστικά παιχνίδια, οι ανιχνευτές γνώρισαν την εγγενή ρυθμικότητά τους, έφτιαξαν μουσική μόνο με το σώμα τους (body percussion) και ανάπτυξαν το στοιχείο της ομαδικότητας και της συνεργασίας μεταξύ τους.






Θερμές ευχαριστίες για τους ειδικούς συνεργάτες των εργαστηρίων οι οποίοι αφιέρωσαν τον χρόνο τους για την πραγματοποίηση αυτών των πολύωρων εργαστηρίων. 


Συγκεκριμένα ευχαριστούμε:

  • Tην εταιρεία αρχιτεκτόνων Κ. Κυριακίδης και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Α.Ε. για την συμβολή της στην πραγματοποίηση του εργαστηρίου «Γνωρίζοντας την Αρχιτεκτονική»,
  • Tην MEDNET INTERNATIONAL LTD και τον Βοηθό Γενικό Έφορο και στέλεχος της εταιρείας κο Σωτήρη Μαρούδα για την διάθεση των τεχνικών μέσων, την φιλοξενία και την πραγματοποίηση του εργαστηρίου «Εισαγωγή στον προγραμματισμό»,
  • Το καταδυτικό κέντρο Amphibious Diving Center και τον έμπειρο εκπαιδευτή καταδύσεων  Θεόφιλο Δαμασκηνόπουλο και την ομάδα του για την υπέροχη ξενάγηση και την πολύτιμη καθοδήγηση στον κόσμο του βυθού στο εργαστηρίο "Γνωριμία με τις καταδύσεις",
  • Το δάσκαλο μουσικής και performer Μίλτο Πιστώφ (Μiltos Pistof – Spirit of Rhythm) για την βιωματική εμπειρία του "Spirit of Rhythm Workshop", χάρη στην οποία ανακαλύψαμε την έμφυτη σε όλους αίσθηση του ρυθμού και την ευεργετική επίδραση που αυτή έχει στον άνθρωπο.
Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να βρείτε εδώ.