Παρουσίαση αποτελεσμάτων της έρευνας «Οι θέσεις και οι απόψεις των νέων στην Ελλάδα της κρίσης»
Αρθρογραφος: Ομάδα ΣύνταξηςΗμ/νια Έκδοσης: 14/06/2018Κατηγορίες: Έρευνες
Την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο NEW HOTEL η παρουσίαση της μεγάλης έρευνας «Οι θέσεις και οι απόψεις των νέων στην Ελλάδα της κρίσης», η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Ελλήνων Προσκόπων από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ALCO.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε νέους ηλικίας 17-29 ετών και είχε ως στόχο να μελετήσει ποιες είναι οι προσδοκίεςπουέχουν σήμερα οι νέοι, σε ποιες αξίες πιστεύουν, πως θέτουν προτεραιότητες και ποια είναι η στάση τους απέναντι στουςθεσμούς.
Ο Πρόεδρος της ALCO κ. Κώστας Παναγόπουλος, παρουσίασε αναλυτικά τα ευρήματα της έρευνας. Τα σημαντικότερα ευρήματά της συνοψίζονται στα εξής:
Αποτυπώθηκε η διαπάλη αντικρουόμενων συναισθημάτων στη νεολαία.
Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα φαίνεται να προσπαθούν να ξεπεράσουν την ανασφάλεια και την απογοήτευση ώστε να κρατήσουν ζωντανήτηνελπίδα και την αισιοδοξία. Είναι πολύ σημαντικό το ότι ο δείκτης προσδοκίας είναι θετικός (σε ποσοστό 54%) και το ότιτα θετικάσυναισθήματα υπερισχύουν των αρνητικών (ειδικά στους νέους 15-16 και 17-20 ετών), όμως η ένταση της απογοήτευσηςκαι των αρνητικώνσυναισθημάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από την επιθυμητή, για νέους ανθρώπους.
Η νεολαία χαρακτηρίζεται από έντονα ανθρωποκεντρική προσέγγιση / αντίληψη.
Τόσο σε επίπεδο αξιών (όπου υπερέχουν αξιοπρέπεια, φιλία και αλληλεγγύη), όσο και σε επίπεδο προτεραιοτήτων (όπου προσωπικήζωήκαι φίλοι υπερτερούν επαγγελματικής προοπτικής και δικαιωμάτων) φαίνεται ότι πυρήνας της κοινωνικής προσέγγισης των νέωνείναιοι διαπροσωπικές σχέσεις, (πιθανότητα και ως αντίβαρο στην υψηλή ανασφάλεια και αβεβαιότητα), με την επαγγελματικήπροοπτικήκαι την επιδίωξη της επιτυχίας να ακολουθούν με επίσης πολύ υψηλά ποσοστά.
Επιβεβαιώνεται, για ακόμη μία φορά, η χαμηλή εμπιστοσύνη της νεολαίας στο πολιτικό σύστημα.
Μόνος θεσμός που εμπιστεύονται οι νέοι καθολικά είναι η οικογένεια, ενώ πολύ θετικά είναι τα ποσοστά και για τον εθελοντισμόκαιοριακά θετικά για τις ένοπλες δυνάμεις. Στον αντίποδα, πολιτικά κόμματα, Κοινοβούλιο και συνδικαλισμός βρίσκονται στιςτελευταίεςθέσεις με πολύ υψηλά αρνητικά ποσοστά. Χαρακτηριστικό της αντίληψης των νέων για το πολιτικό σύστημα είναι ότιη πλειοψηφίαόσων είναι 15-20 ετών θεωρεί πιο σημαντική την απόκτηση διπλώματος οδήγησης στα 17 από το δικαίωμα ψήφου στηνίδια ηλικία.
Θετική στάση της νεολαίας απέναντι στην εθελοντική δράση.
Η θεωρητική τοποθέτηση σε επίπεδο αξιοπιστίας συνοδεύεται από ικανή συμμετοχή σε δράσεις εθελοντισμού, κυρίως από γυναίκεςκαινέους ηλικίας 21 έως 29 ετών, αλλά και από επίσης ικανή γνώση αρκετών εθελοντικών οργανώσεων.
Αντίστοιχα θετική είναι η στάση των νέων απέναντι στον Προσκοπισμό, των αξιών που πρεσβεύει και της χρησιμότητάς του στηνκοινωνία.
Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων, κύριος Χριστόφορος Μητρομάρας, στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη της πρωτοβουλίας που είχαν οι Έλληνες Πρόσκοποι να πραγματοποιήσουν αυτή την έρευνα για τη νεολαία. Αναφέρθηκε διεξοδικά στο εκπαιδευτικό έργο που επιτελεί η Προσκοπική Κίνηση και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ικανότητες που αποκτούν και τις δεξιότητες που αναπτύσσουν οι νέοι μέσα από τον Προσκοπισμό και οι οποίες αποτελούν πολύτιμο εφόδιο σε όλη την ενήλικη ζωή τους (σε οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο).
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των Ελλήνων Προσκόπων, κύριος Ισίδωρος Κανέτης, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της έρευνας που θα αποτελέσουν σημαντικό βοηθό για όλους όσους άμεσα ή έμμεσα απευθύνονται και ασχολούνται με τη νεολαία και στον τρόπο με τον οποίο θα επηρεάσουν το σχεδιασμό των προγραμμάτων της Προσκοπική Κίνησης.
Η κυρία Χαρά Καφαντάρη, εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, στον χαιρετισμό της τόνισε ότι η παρουσία της στην εκδήλωση δεν είναι τυπική αλλά ουσιαστική, αφού και η ίδια και τα παιδιά της έχουν υπάρξει μέλη της Προσκοπικής οικογένειας. Αναφέρθηκε στην αξίες και τις δεξιότητες με τις οποίες η προσκοπική εκπαίδευση εφοδιάζει όλα της τα μέλη και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις μοναδικές εμπειρίες που ζουν οι νέοι μέσω του Προσκοπισμού, οι οποίες τους συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τέλος, επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι να αφουγκραζόμαστε τους νέους και συνεχάρη τους Έλληνες Προσκόπους που με αυτή την πρωτοβουλία βοήθησαν να καταγραφούν εμπεριστατωμένα οι προσδοκίες και οι αντιλήψεις τους.
Την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τη νεολαία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των επιχειρήσεων και μέλη των Ελλήνων Προσκόπων.
Για να δείτε αναλυτικά την έρευνα πατήστε εδώ