Το πδ'17 με λέξεις και εικόνες...

Αρθρογραφος: Christodoularas Alexis
Ημ/νια Έκδοσης: 01/11/2017
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


πδ’17... 

Πολλοί αναρωτιούνται τι σημαίνουν τα δύο γράμματα. Τι συναισθήματα εγείρουν; Οι ερμηνείες πολλές. Τις πιο έγκυρες μπορούν να δώσουν οι συμμετέχοντες στη 2η Πανελλήνια Μεγάλη Σύνθετη Δράση του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου – πδ’17

Ρωτήστε τους! Μπορείτε να μάθετε από αυτούς λεπτομέρειες για όλα όσα έζησαν, από τις 25 έως τις 29 Οκτωβρίου, στην Κέρκυρα.

Μέχρι να συναντήσετε κάποιον από τους συμμετέχοντες, εμείς, από την πλευρά μας, μπορούμε να σας πούμε δυο λόγια παραπάνω για τη δράση.



Οι αφίξεις των συμμετεχόντων ξεκίνησαν την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου. Είχαμε Μέλη Προσκοπικού Δικτύου, από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ύστερα από την τακτοποίηση στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας, που βρίσκεται στη Μεσογγή και το παιχνίδι γνωριμίας, ακολούθησε επικοινωνία μέσω skype με τον Jeremy Apert, τέως Youth Advisor στην World Scout Committee και τον Ανδρέα Τζέκα, External Representative του WOSM Europe και Ενήλικο Στέλεχος του Σ.Ε.Π. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η σημασία της ενεργής συμμετοχής των νέων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Δεν θα μπορούσαν να λείψουν, βέβαια, και οι ευχές των συνομιλητών, προς τα Μέλη μας, με αφορμή το φετινό εορτασμό των 10 χρόνων του Προσκοπικού Δικτύου.



Την επόμενη μέρα κάναμε, το πρωί, ένα μικρό “ταξίδι” στο πολιτιστικό κομμάτι της πόλης της Κέρκυρας. Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, η Πινακοθήκη, το Πεντοφάναρο, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, η Βιβλιοθήκη και το Παλαιό Φρούριο ήταν οι σταθμοί μας. Στον τελευταίο σταθμό ζήσαμε μια αποκλειστικότητα. Μια μοναδική στιγμή. Μας δόθηκε η δυνατότητα να εξερευνήσουμε τον προμαχώνα Μαρτινέγκο, που βρίσκεται κάτω από το Παλαιό Φρούριο, τον οποίο άνοιξε η Αρχαιολογική Υπηρεσία, μόνο για εμάς, καθώς είναι κλειστός για το κοινό.










Το απόγευμα είχαμε καλεσμένους. Στο πλαίσιο ενός open space που διοργανώσαμε, προσκλήθηκαν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής της Κέρκυρας, εκπρόσωποι φορέων, ΜΚΟ και συλλόγων. Η θεματική αφορούσε στον εθελοντισμό -οργανωμένο και μη- τις ευκαιρίες που δίνονται για συμμετοχή, και την επίδρασή του στην κοινωνία. Συγκεκριμένα συμμετείχαν τα Special Olympics Hellas, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Χ.Ε.Ν. Κέρκυρας, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού-Τοπικό Τμήμα Κέρκυρας, η Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης-παράρτημα Κέρκυρας, ο Σύλλογος “Ορθοπεταλιά” και η πρωτοβουλία πολιτών “Όλοι μαζί για την Κέρκυρα”.
Η μέρα ολοκληρώθηκε με ένα βραδινό αστρονομίας, στο κέντρο της πόλης, σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας και με ανοικτή πρόσκληση σε νέες και νέους, από το Σύλλογο ΑμεΑ Κέρκυρας “Η Μέλισσα”.









Η τρίτη μέρα περιλάμβανε υπαίθριες δραστηριότητες, οι οποίες μας προσέφεραν γνώσεις, εμπειρίες και μαγευτικές εικόνες. Χωρισμένοι σε δυο γκρουπ ξεκινήσαμε οι μεν, προς το Βορρά και οι δε, προς το Νότο. Το πρόγραμμα έλεγε: Πορεία, πεζοί και με ποδήλατα, στη Λιμνοθάλασσα Κορισσίων και ιστιοπλοϊκό ταξίδι με σκάφη ανοικτής θαλάσσης και εκκίνηση από την Μαρίνα Γουβιών.
Το βράδυ της ίδιας μέρας καταλήξαμε όλοι στη Λευκίμμη, στο φιλόξενο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κέρκυρας. Εκεί όπου ενημερωθήκαμε για τις δραστηριότητές του και διανυκτερεύσαμε. 













Η τέταρτη μέρα ξεκίνησε με κακοκαιρία. Έπρεπε το πρόγραμμα να προσαρμοσθεί στα νέα καιρικά δεδομένα. Οπότε η επιστροφή στη Μεσογγή και το Κατασκηνωτικό Κέντρο έγινε άμεσα. Το νέο πρόγραμμα προσανατολισμένο στη χαρά, την εξέλιξη και τις γνώσεις περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, εργαστήριο παρασκευής σιμιγδαλένιου χαλβά, εργαστήριο για τα Fake News και ενότητα του Ενεργού Πολίτη, για το πόσο επηρεάζουμε το περιβάλλον μας και πόσο επηρεαζόμαστε από αυτό.
Η βραδινή δραστηριότητα ήταν “Κερκυραϊκή”. Μας επεφύλασσε παραδοσιακούς χορούς με το Λύκειο Ελληνίδων Κέρκυρας, παραδοσιακά εδέσματα από τη σχολή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και ζωντανή ορχήστρα που κατάφερε να σηκώσει τους πάντες για χορό, με το πρόγραμμά της.









Την τελευταία μέρα, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες μέρες αποτυπώθηκαν στα πρόσωπα των συμμετεχόντων. Συγκίνηση και χαμόγελα μαζί. Γλυκιά συγκίνηση για αυτό που έφυγε και χαμόγελα για ό,τι έρχεται. Δεν αποχαιρετηθήκαμε. Θα βρεθούμε- σύντομα-και πάλι μαζί. Στην επόμενη δράση του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου γιατί ο στόχος επιτεύχθηκε!







Γίναμε πδ’17, δηλαδή μια “Παρέα Δυνατή”…



Υ.Γ. Να ευχαριστήσουμε για τις φωτογραφίες τούς συμμετέχοντες της δράσης και τον κ. Νίκο Γιοχάλα, Αρχηγό της Ε.Π.Π. του 6ου Συστήματος Κέρκυρας