Τριήμερη εκδρομή της Ομάδας του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου στις περιοχές Φα-Λιθί.
Αρθρογραφος: Μπινίκου ΕλευθερίαΗμ/νια Έκδοσης: 22/04/2018Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή
Την καθιερωμένη τριήμερη εκδρομή της πραγματοποίησε η Ομάδα του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα (2-4 Απριλίου 2018), στις περιοχές Φα- Λιθί (Δυτική Χίος).
Ωστόσο, η φετινή μας πασχαλινή εκδρομή είχε χρώμα, και μάλιστα χρυσό, καθώς με διαφορά ενός μήνα περίπου από την τελευταία μας εκδρομική εξόρμηση, ακόμη μια Πρόσκοπος της Ομάδας μας ανέλαβε να προγραμματίσει, να οργανώσει και να διεξάγει μια δράση της Ομάδας με τη βοήθεια των Ενηλίκων Στελεχών της, προκειμένου να ολοκληρώσει μια από τις προϋποθέσεις για την διεκδίκηση της διάκρισης του Χρυσού Τριφύλλου.
Την πρώτη ημέρα, τα μέλη των Ενωμοτιών που συμμετείχαν, διέσχισαν το ορεινό μονοπάτι Φα- Λιθί αποτυπώνοντας ένα μέρος της διαδρομής σε ένα πρόχειρο κατατοπιστικό σχεδιάγραμμα (ταχύ οδοιπορικό), ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να εντοπίσουν τις πολύτιμες ορχιδέες που φύονται στην περιοχή. Με την άφιξή μας στο χωριό Λιθί και την άμεση εγκατάστασή μας, δεν έλειψε από το πρόγραμμα η γνωριμία με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα σημεία, ενός από τα τα χωριά, όπου καλλιεργείται το μαστιχόδεντρο. Με την αρωγή του Εξωραϊστικού - Πολιτιστικού Συλλόγου φίλων Λιθίου "Ο Αληθής Λιμήν" ξεναγηθήκαμε στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, στο Παλαιό Πλυσταριό και τη Μεσαιωνική Βρύση. Μέσα από το πλούσιο προσκοπικό πρόγραμμα, τα μέλη μας είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα στενά της ιδιαίτερης πατρίδας του εθνικού ευεργέτη, Ανδρέα Συγγρού.
Τη δεύτερη ημέρα, το πρόγραμμά μας περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον εκκλησιασμό μας στην κεντρική εκκλησία του χωριού. Η νυχτερινή μας πορεία προς την παραλία Λιθί, ο καθαρός έναστρος ουρανός και η απόσταση που μας χώριζε από τα φώτα της κατοικημένης περιοχής μας επέτρεψε να διακρίνουμε χαρακτηριστικούς αστερισμούς της εποχής, με τον "Έσο Έτοιμο" για κυνήγι Ωρίωνα, να κερδίζει τις εντυπώσεις των παιδιών.
Την τρίτη ημέρα, γνωρίσαμε μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπυρόσβεσης και Δασοπροστασίας του Λιθίου, με την αρωγή των οποίων φτάσαμε στο "Χαλασμένο Πύργο" ή όπως αλλιώς τον αποκαλούν οι ντόπιοι "Καμινάκι'.
Προορισμός σταθμός για την Ομάδα μας και τη μακρόχρονη ιστορία του Συστήματος μας, καθώς πριν από 18 χρόνια περίπου, μέλη του Συστήματος βρέθηκαν στην περιοχή, με στόχο την καταγραφή και την αποτύπωση των Βιγλών (μεσαιωνικά παρατηρητήρια, κτισμένα κοντά στις ακρογιαλιές, από τα οποία παρακολουθούσαν τη θάλασσα και ειδοποιούταν οι κάτοικοι σε περίπτωση εχθρικών επιδρομών) της Χίου σε βιβλίο.
Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας στους κατοίκους του χωριού, καθώς και στον Εξωραϊστικό - Πολιτιστικό Σύλλογο φίλων Λιθίου "Ο Αληθής Λιμήν" για την εγκάρδια φιλοξενία τους.