Οι έφηβοι τοποθετούνται για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό
Αρθρογραφος: Ομάδα ΣύνταξηςΗμ/νια Έκδοσης: 13/04/2018Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία
Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της 34ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε.), παρουσιάστηκε το πόρισμα του forum της ΠΑΠΕ.
Το forum αποτελεί μια δημοκρατική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν οι Ανιχνευτές και οι Ανιχνεύτριες (έφηβοι ηλικίας 15-18 ετών) και σκοπό έχει να αναδείξει τη φωνή των εφήβων προσκόπων, τα θέματα που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν. Στο forum συμμετέχουν 15 Ανιχνευτές/Ανιχνεύτριες από ισάριθμες Κοινότητες που συμμετέχουν στην ΠΑΠΕ. Οι 15 Ανιχνευτές αποφασίζουν μόνοι τους το θέμα που θα συζητήσουν κάθε φορά. Χωρίς καμία παρεμβολή από ενηλίκους καταλήγουν από κοινού σε ένα συμπέρασμα, μία πρόταση, την οποία διαβάζουν στην τελετή έναρξης της ΠΑΠΕ μπροστά σε όλους τους Ανιχνευτές, τις Ανιχνεύτριες και τα Ενήλικα Στελέχη από όλη την Ελλάδα, αλλά και το ευρύτερο κοινό που παρακολουθεί την εκδήλωση.
Το πόρισμα του forum της 34ης Π.Α.Π.Ε.:
"Το θέμα που επιλέξαμε να επεξεργαστούμε αφορά τις αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.
Μετά τη γενικότερη συζήτησή μας πάνω σε αυτό το θέμα, προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα με το ζήτημα του φυλετικού και κοινωνικού ρατσισμού. Συγκεκριμένα, μας απασχόλησαν οι ρατσιστικές συμπεριφορές που δέχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τους ντόπιους, κυρίως στον επαγγελματικό και κοινωνικό τομέα. Άμεση συνέπεια αυτού είναι η ψυχολογική κατάπτωση και η ενδυνάμωση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων.
Ως τρόπους αντιμετώπισης προτείνουμε, αρχικά, την ανάληψη της ατομικής ευθύνης από πλευράς των ντόπιων με σκοπό την εξέλιξη της αυτογνωσίας και κυρίως της αυτοκριτικής. Επίσης, είναι απαραίτητη η ενίσχυση της ανθρωπιστικής και κοινωνικοπολιτικής παιδείας. Ιδιαίτερη σημασία έχει η εφαρμογή προγραμμάτων ένταξης προσφύγων. Στη συνέχεια, όσον αφορά τα Μ.Μ.Ε., προτείνουμε την αποφυγή προπαγάνδας και της ρητορικής του μίσους που συνηθίζεται να προβάλλεται. Πιστεύουμε ότι απαραίτητο μέτρο είναι η αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών απέναντι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Τέλος, είναι απαραίτητη η συνεργασία των κρατών στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών.
Πρώτοι εμείς ως Πρόσκοποι, μέλη της μεγαλύτερης εθελοντικής οργάνωσης νέων, οφείλουμε να είμαστε ανεκτικοί και να αποδεχόμαστε το διαφορετικό. Πιστεύουμε ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την κατάσταση αναλαμβάνοντας δράση. Ο κάθε Ανιχνευτής αποτελεί έναν λίθο. Πολλοί τέτοιοι λίθοι χτίζουν έναν τοίχο, δηλαδή την κοινότητα και όλοι μαζί συγκροτούμε το οικοδόμημα του Προσκοπισμού.
Η ευθύνη για το μέλλον μας είναι στα χέρια μας!"Τα 15 μέλη του forum της 34ης Π.Α.Π.Ε.