Προσκοπική Κίνηση και ΟΗΕ: Μια άγνωστη ιστορία
Αρθρογραφος: Tzekas AndreasΗμ/νια Έκδοσης: 24/10/2017Κατηγορίες: Κόσμος, Σαν σήμερα, Προσκοπική Ιστορία
Παγκοσμίως στις 24 Οκτωβρίου εορτάζεται η επέτειος ίδρυσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι η μέρα που το 1945 μπήκε σε ισχύ επίσημα το Καταστατικό ίδρυσης του νεοσύστατου τότε οργανισμού.
Οι ιστορίες του ΟΗΕ και του Προσκοπισμού είναι δύο γραμμές σχεδόν παράλληλες, με τον τελευταίο να υπάρχει περισσότερα χρόνια. Ο ιδρυτής Λόρδος Baden Powell είχε οραματιστεί αρχικά μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Προσκοπική Κίνηση σαν την οργάνωση νέων της νεοσύστατης Οργάνωσης των Εθνών (League of Nations), προκατόχου του σημερινού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η έντονη αντίδραση των Άγγλων Προσκόπων που ήθελαν να μείνουν μακριά από το πεδίο της πολιτικής στην νεοσύστατη Προσκοπική Κίνηση μπορεί να ανέκοψε τα όνειρα του Baden Powell, αλλά δεν έπαψε να βρίσκει αφορμές για συνεργασία μεταξύ των δύο.
Στην πορεία του χρόνου και μετά και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμου το 1947 με την σύσταση του ΟΗΕ και των κυρίων οργάνων του ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Προσκοπική Κίνηση (WOSM) απέκτησε το προνόμιο να είναι μέλος σε ένα από αυτά. Το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (Social and Economic Council) είναι το όργανο του ΟΗΕ που συντονίζει την κοινωνική και οικονομική και άλλη σχετική πολιτική 15 ειδικών οργανώσεων που ανήκουν στον ΟΗΕ και των επιτροπών τους. Αποτελεί ένα φόρουμ όπου συζητιούνται και αντιμετωπίζονται προβλήματα με οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Το WOSM αποτελεί έναν από τους πρώτες ΜΚΟ σε παγκόσμιο επίπεδο που απέκτησαν την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου ενώ συμμετέχει και ως παρατηρητής στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σήμερα ο συνολικός αριθμός τέτοιων οργανώσεων ανέρχεται σε 147 παγκοσμίως.
Σήμερα ο Προσκοπισμός αποτελεί ένα στενό συνεργάτη του Οργανισμού στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) που έχουν τεθεί σε πολιτικό επίπεδο για την περίοδο 2015-2030. Ταυτόχρονα ο νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κίνησης Ahmad Alhendawi, αποτελεί τον πρώην Εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ σχετικά με τους νέους.
Ο ΟΗΕ αν και συχνά κατηγορείται για την έλλειψη αποτελεσματικότητάς του και την παθητική του στάση απέναντι σε προβλήματα διεθνούς χαρακτήρα, αποτελεί έναν χώρο όπου όλες οι χώρες συζητάνε, όχι αναγκαστικά πάντα επί ίσοις όροις, τα διακρατικά και διεθνή προβλήματα. Αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα και όπως είχε πεί κάποτε ο Ρόναλντ Ρέηγκαν, Πρόεδρος των ΗΠΑ “Η ειρήνη δεν είναι η έλλειψη μαχών και συγκρούσεων, αλλά είναι η ικανότητα να διαχειριζόμαστε την ένταση με ειρηνικά μέσα.”
Περισσότερα για τις σχέσεις μεταξύ WOSM και ΟΗΕ μπορείτε να βρείτε εδώ.