JOTA - JOTI: Η μεγαλύτερη “εικονική” συνάντηση Προσκόπων στον κόσμο

Αρθρογραφος: Tzekas Andreas
Ημ/νια Έκδοσης: 17/10/2017
Κατηγορίες: Κόσμος


Φέτος η μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση Προσκόπων στον κόσμο το JOTA (Jamboree on the Air) κλείνει 60 χρόνια από την δημιουργία της. 60 χρόνια που κάθε τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου Πρόσκοποι από όλο τον κόσμο δίνουν ραντεβού μέσα από τις συχνότητες των ασυρμάτων, ανταλλάσσουν τραγούδια και ιδέες και πλέον έχουν μεταμορφώσει μια απλή συνάντηση ραδιοερασιτεχνών Προσκόπων στη μεγαλύτερη ετήσια συνάντηση στο παγκόσμιο προσκοπικό καλεντάρι.



Η πιο παλιά αναφορά που υπάρχει για Προσκόπους που επικοινώνησαν μεταξύ τους από διαφορετικές χώρες χρονολογείται από το 1911 με την 1η Ομάδα του Σάσεξ στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου είχαν το δικό τους ερασιτεχνικό σταθμό. Η κεραία τους χρησιμοποιούσε την καμινάδα του τοπικού εργοστασίου μπύρας, ενώ το σήμα κλήσης τους ήταν “XBS” και μπορούσαν να εκπέμπουν σε απόσταση περίπου 800 μιλίων. Ο ενθουσιώδης Baden Powell υποστήριξε αυτήν την ενέργεια χαρακτηρίζοντάς της “ένα αγαπημένο χόμπυ των νέων της εποχής πολύ σημαντικό ... που θα συνεχίσουν να εξασκούν στο μέλλον.”


Το 1957 στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι στο Sutton στο Ηνωμένο Βασίλειο, για ακόμα μια φορά με 35.000 συμμετέχοντες από 62 χώρες έκαναν τα πρώτα βήματα που θα οδηγούσαν στο Jota όπως το ξέρουμε σήμερα. Για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Τζάμπορι ντόπιοι ραδιοερασιτέχνες εγκατέστησαν έναν μεγάλο σταθμό στο χώρο του Τζάμπορι με το σήμα κλήση GB3SP. Οι Πρόσκοποι και οι βαθμοφόροι μπορούσαν να το επισκεφτούν.


Οι μαρτυρίες συμμετεχόντων του τότε κάνουν ξεκάθαρο το ενδιαφέρον και την επιτυχία του εγχειρήματος που οδήγησε στην επανάληψη του, σε ετήσια βάση πια. “Είναι εκπληκτικός ο αριθμός των Προσκόπων από όλο τον κόσμο που ήταν ραδιοερασιτέχνες και βρέθηκαν εκεί. Αυτό τους οδήγησε στο να αρχίσουν τις συζητήσεις ώστε να επαναληφθεί και να έρθουν πάλι όλοι μαζί κοντά. Η εφημερίδα της δράσης τότε, με τις αγγελίες βοήθησε ώστε να κανονιστούν καφέδες που έφεραν συνομιλίες και βοήθησαν τον κόσμο να γνωριστεί μεταξύ του. Οι συναντήσεις λάμβαναν χώρα σε ένα σνακ μπαρ στην είσοδο του χώρου του Τζάμπορι, μιας και η συναντήσεις κοντά στον σταθμό που είχε στηθεί θα οδηγούσαν σε υπερβολική φασαρία που δεν θα βοηθούσε τις μεταδόσεις”, αναφέρει ο Μίτσελ Λες συμμετέχων της πρώτης προσπάθειας.



Η στεναχώρια του Μίτσελ καθώς έφευγε από την Αγγλία τότε, τον οδήγησε στην σκέψη Πρόσκοποι με την ίδια αγάπη για τον ραδιοερασιτεχνισμό να δίνουν ραντεβού για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο και να μιλάνε μέσω ασυρμάτων κάθε χρόνο. Ακουγόταν πολύ καλό και σύντομα πολλοί έδειξαν ενδιαφέρον και το Jamboree On the Air γεννήθηκε και επίσημα. Το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο από τον Καναδά βοήθησε “διαφημίζοντάς” το καινούριο παγκόσμιο προσκοπικό event.


Οι πρώτες ετήσιες κάρτες συμμετοχής σχεδιάστηκαν από τοπικούς εθελοντές, αλλά σύντομα με τις πρώτες καλές ιδέες από την Αυστραλία αυτό εξελίχθηκε στον γνωστό πια ετήσιο διαγωνισμό λογοτύπου για το λογότυπο της δράσης για κάθε χρονιά ξεχωριστά, θυμάται ο Μίτσελ.



Τέλος, κανείς θα αναρωτηθεί τι συμβαίνει με το JOTI (Jamboree on the Internet) που επίσης γίνεται μαζί με το JOTA. Ήταν μόλις το 2013 όταν το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο αποφάσισε επίσημα να ενώσει μαζί αυτές τις δύο δράσεις, ώστε να γίνονται ετήσια το ίδιο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Αυτό αποτέλεσε εξέλιξη των διάφορων μεμονωμένων δράσεων σε όλο τον πλανήτη, μετά την εξάπλωση του διαδικτύου στα πρότυπα που είχε επί τόσες δεκαετίες θέσει το JOTA. Σύντομα αγαπήθηκε εξίσου και πλέον στο ηλεκτρονικό παιχνίδι JamPuz, του Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείου, συμμετέχουν 156 χώρες από τη Νορβηγία εως την Ανταρκτική.