Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 06/07/2016
Νέο
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Διεθνών Σχέσεων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός της Προσκοπικής Κίνησης (WOSM) στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των Εθνικών Προσκοπικών Οργανισμών (NSOs), δημιούργησε το Global Support Assessment Tool (GSAT).
Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο σκοπό έχει να προσμετρήσει τις δυνατότητες και να πιστοποιήσει την ικανότητα που διαθέτει κάθε Εθνικός Προσκοπικός Οργανισμός (NSO) αναφορικά με τις αρχές καλής διακυβέρνησης (good governance), της παροχής ποιοτικού προσκοπικού προγράμματος (qualitative youth programme), καθώς και ενός καλά ενημερωμένου για την αποστολή Ενήλικου Δυναμικού (well-focused adult resources), ώστε να προσφέει στους νέους υψηλού ποιοτικού επιπέδου εφαρμογή της Προσκοπικής Μεθόδου, σύμφωνα πάντα με τις καλύτερες πρακτικές για τις ΜΚΟ, αλλά και τις πολιτικές και τα κριτήρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης (WOSM).
Μέσω των αξιολογήσεων, το GSAT ελέγχει αν υπάρχουν θεσμοθετημένες και αν εφαρμόζονται συγκεκριμένες διαδικασίες και πολιτικές. Συγκεκριμένα, ελέγχει και παρουσιάζει καλές πρακτικές για τους παρακάτω 10 άξονες:
1. Οργανωτική σχέση μεταξύ NSO και WOSM
2. Διοικητικό πλαίσιο
3. Στρατηγικό πλαίσιο
4. Διασφάλιση διαφάνειας και εντιμότητας
5. Επικοινωνία, προβολή και δημόσια εικόνα.
6. Ενήλικες στον Προσκοπισμό
7. Εξεύρεση πόρων και έλεγχος των οικονομικών
8. Προσκοπικό Πρόγραμμα
9. Δυνατότητες ανάπτυξης
10. Συνεχής βελτίωση
Τον Απρίλιο του 2016, το Σ.Ε.Π. με αίτημα του προς το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο (WSB). ζήτησε την εφαρμογή του Global Support Assessment Tool (GSAT). Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από το Παγκόσμιο Προσκοπικό Γραφείο (WSB) η ενέργεια προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
Το GSAT θα προσφέρει στο Σ.Ε.Π. τη δυνατότητα:
- Να συγκρίνει τον τρόπο εργασίας του, αναφορικά με διεθνείς καλές πρακτικές.
- Να προσδιορίσει τις προκλήσεις και τις προτεραιότητές του και στη συνέχεια να δεχτεί υποστήριξη από το Παγκόσμιο Δίκτυο Υποστήριξης.
- Να προβάλλει τις επιτυχίες και τις πετυχημένες πρακτικές.
- Να πάρει πιστοποίηση, αν αξιολογηθεί επιτυχώς.
Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποσταλλεί αναφορά, που θα σημειώνει τα δυνατά σημεία, καθώς και αυτά που χρειάζονται βελτίωση. Το WSB μπορεί να βοηθήσει στον καθορισμό των προτεραιοτήτων και να παρέχει βοήθεια στην κάλυψή τους.
Οι Διοικητικές Υπηρεσίες του Σ.Ε.Π. και η Γενική Εφορεία προετοιμάζονται ήδη για να ικανοποιούν τα κριτήρια της αξιολόγησης.
Έχοντας εξασφαλίσει την πιστοποίηση κατά ISO κάθε χρόνο και την πιστοποίηση της εκπαίδευσης των Ναυτοπροσκόπων από την Lloyds’ Register, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων αποδεικνύει έμπρακτα ότι καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να λειτουργεί με οργανωμένο και αποδοτικό τρόπο, όπως προβλέπεται για κάθε σύγχρονο Προσκοπικό Οργανισμό (NSO).