Συμμετοχή Ναυτοπροσκοπικών Λεμβών στον αγώνα επίδειξης παραδοσιακών σκαφών "Τα Καπετανεϊκα"
Αρθρογραφος: Ομάδα ΣύνταξηςΗμ/νια Έκδοσης: 22/09/2017Κατηγορίες: Πολιτισμός
Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κηφισιάς και το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Διονύσου συμμετείχαν με τις δεκάκωπες ναυτοπροσκοπικές λέμβους τους "Άγιος Νικόλαος" και "Sirene III" στον αγώνα επίδειξης παραδοσιακών σκαφών "Τα Καπετανεϊκα" που πραγματοποιήθηκε 15-17 Σεπτεμβρίου 2017, στη Νάουσα της Πάρου. Ο Αγώνας έγινε στη μνήμη του Κώστα Γουζέλη. Ο Γουζέλης υπήρξε αρχιτέκτονας και λάτρης των παραδοσιακών σκαφών. Έχει αφήσει το στίγμα του στην Πάρο, επηρεάζοντας την γραμμή του ορίζοντα, με δημιουργίες που είτε έχουν θεμέλια, είτε κατάρτια. Επηρέασε όμως και τις ζωές των οικείων του, μπολιάζοντας τους με αγάπη, έμπνευση και ναυτοσύνη, όπως φάνηκε από τον τρόπο που γιόρτασαν τη ζωή του.
Οι διοργανωτές των αγώνων έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή των Ναυτοπροσκόπων και αυτό απετέλεσε μεγάλη τιμή για εμάς. Το να ταξιδέψουν τα σκάφη μας στο κεντρικό Αιγαίο πάντα φαινόταν άπιαστο όνειρο και χάρη σε αυτό τον αγώνα, έγινε πραγματικότητα.
Την Παρασκευή 15/9 αφίχθησαν όλα τα σκάφη στη Νάουσα και το βράδυ έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ "Αθηνά εκ του μηδενός",των Κώστα Γουζέλη και Φοίβου Κοντογιάννη, που παρακολουθεί τη ναυπήγηση του παραδοσιακού σκάφους "Αθηνά" και προβάλει τους χαρακτήρες και τις σχέσεις όσων συμμετείχαν στο εγχείρημα. Το Σάββατο 16/9, πραγματοποιήθηκε ο αγώνας, με ρεστία και ανέμους που δεν ξεπέρασαν τους 10 κόμβους σε ταχύτητα. Συμμετείχαν πάνω από 30 σκαριά. Ανάμεσά τους, η ξακουστή "Φανερωμένη", η τιμώμενη "Αθηνά", η ηρωική "Ηλιοπότισσα", ο "Ανεμογιάννης" που φουρτούνα δε τον πιάνει, η αγαπημένη των ναυτοπροσκόπων "Χρυσοπηγή", οι ντελικάτες "Λιζέτ", "Φραγκοσυριανή" και "Gizele", η φασαριόζα "Ισαβέλα Μ." με την φυσική μπουρού της, ο κατάλευκος "Στρατής"... σακολέβες, ψάθες, στραλιέρες και λατίνια, γέμισαν μέχρι το μεσημέρι τον ορίζοντα. Η εκκίνηση δόθηκε στην είσοδο του όρμου της Νάουσας. Ο αγώνας είχε τρία μπράτσα, συνολικού μήκους περί τα 3 ΝΜ, όλα σε ανοιχτές πλεύσεις και ο τερματισμός ήταν δίπλα στην είσοδο του λιμανιού της Νάουσας. Τα σκάφη κατόπιν κατευθύνθηκαν στην παραλία "Κολυμπήθρες" όπου και αγκυροβόλησαν αρόδο για να απολαύσουν τα ριχά σμαραγδένια νερά και το βραχώδες τοπίο. Όλα τα σκάφη κατόπιν έδωσαν ραντεβού στο παλιό λιμανάκι της Νάουσας, όπου ακολούθησε απονομή αναμνηστικών συμμετοχής, συνοδεία τοπικών μεζέδων, Παριανής σούμας και ήχων που ξεκίνησαν από κοντραμπάσο και κανονάκι, πέρασαν σε μπουζούκι και βιολί και κατέληξαν σε τσαμπούνα και τουμπάκι. Μια αυθεντική Αιγαιοπελαγίτικη γιορτή. Την Κυριακή προτού τα σκάφη πάρουν το δρόμο για τα μητρικά λιμάνια τους, πέρασαν πρώτα από τον ορμίσκο "Μοναστήρι" όπου πραγματοποιούταν το "8ο Τρίαθλο Πάρου". Εκεί τα πληρώματα είχαν και την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη μόνιμη έκθεση Ρωσικής Χαρτογραφίας της περιόδου 1769-1774.
Το αλάτι και το ιώδιο, η αρχιτεκτονική και το βραχώδες τοπίο, το κοινό μας αρμένισμα, η μουσική και βέβαια η σφιχτή αγκαλιά που πιάστηκε όλο το λιμανάκι της Νάουσας. Όλα αυτά ήταν τα Καπετανέικα. Και "Τα Καπετανέικα" ήταν ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσει κανείς το ζωογόνο Αιγαίο.