Οι Έλληνες Πρόσκοποι υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Διοικητικό Συμβούλιο
Ημ/νια Έκδοσης: 02/07/2018

Νέο

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για δράσεις και ενέργειες για την προστασία των δασών, την προώθηση της ανακύκλωσης καθώς και την ευαισθητοποίηση των νέων για θέματα προστασίας του δασικού και φυσικού περιβάλλοντος, προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας οι Έλληνες Πρόσκοποι και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί συνέχεια της δεκαετούς συνεργασίας των Ελλήνων Προσκόπων με το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης. Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.) κ. Ισίδωρος Κανέτης και ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, παρουσία του Προέδρου και Γενικού Διευθυντή του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κ. Μιχάλη Ψύλου, του Γενικού Εφόρου κ. Χριστόφορου Μητρομάρα, του Συμβούλου Δημοσίων Σχέσεων κ. Κωνσταντίνου Εφραιμίδη και του Διευθυντή Προσκοπικού Προγράμματος κ. Αθανάσιου Ευσταθίου.


Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν μια καλή ευκαιρία στις κατασκηνώσεις σας να κάνουμε πλήρη ανακύκλωση, κάτι που ταιριάζει και με τη δική σας λογική. Παραδείγματος χάριν, οργανικά απόβλητα (π.χ. τροφίμων, κλαδεμάτων) να μην πηγαίνουν στα σκουπίδια. Να ενθαρρύνουμε τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς λειτουργούς να ετοιμάσουν υποδοχείς έτσι ώστε να μπορούν οι λειτουργίες σας να είναι απολύτως οικολογικές. Ο χώρος και η ταυτότητά σας έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Έχετε οικοσυστηματική ανάγνωση, θέλετε τα παιδιά να έχουν εμπειρίες και να αποκτήσουν δεξιότητες, να διαβάζουν τη φύση, να την καταλαβαίνουν, να τη σέβονται». Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμα και στην ανάγκη για οικονομία στο νερό και για οικολογική διαχείριση του νερού, στην προστασία της φύσης, τις δασικές πυρκαγιές, την πρόληψη και επανέλαβε το στόχο της κυκλικής οικονομίας.


«Για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ανανεώσουμε αλλά και να θέσουμε, αν θέλετε, σε πιο ολοκληρωμένη περιβαλλοντική βάση τη συνεργασία που είχε η πολιτεία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Πρώτα απ' όλα γιατί οι δραστηριότητες των Προσκόπων αναπτύσσονται μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Έτσι λοιπόν από αυτή τη μεριά απαιτείται να υπάρχει πολύ καλή γνώση και η εκτίμηση της βιώσιμης ανάπτυξης και των χαρακτηριστικών των οικοσυστημάτων για τα παιδιά μας, για τους νέους οι οποίοι λειτουργούν μέσα στην Προσκοπική Κίνηση αλλά και για τους φίλους τους και για τις οικογένειές τους μια και θέλουμε να έχει πολλαπλασιαστική θετική επίπτωση αυτή η συνεργασία».


Ο αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο και το Σ.Ε.Π. ξεκινούν μια συνεργασία για ευρύτερα θέματα περιβάλλοντος, όπως είναι η ορθή και οικολογική διαχείριση του νερού, η οικονομία και η ποιότητα στο θέμα του νερού και στη θάλασσα, τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικολογική διαχείριση των πόρων κι ειδικότερα με την ανακύκλωση και την διαλογή στην πηγή.  Στόχος είναι αυτές οι δραστηριότητες να έχουν την οικολογική ταυτότητα, η οποία απαιτείται για τον σεβασμό στη φύση και για την οικολογική διάσταση που έχει η αρχή της ανακύκλωσης και βέβαια κοινή επιθυμία είναι αυτή η συνεργασία να μπει μέσα στην ευρύτερη ομπρέλα των παγκόσμιων συμφωνιών για το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.


«Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι διότι η ανανέωση υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εδραιώνει την αναγνώριση του έργου των Ελλήνων Προσκόπων από τους θεσμικούς φορείς του κράτους. Δραστηριοποιούμαστε στη φύση εκπαιδεύοντας τα χιλιάδες μέλη μας με σύγχρονες βιωματικές μεθόδους και εκδρομές στοχεύοντας στην αγάπη, στον σεβασμό και στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, δεσμευόμαστε δημόσια για μια ακόμα φορά ότι θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στο πλευρό των δυνάμεων πυρόσβεσης και της πολιτικής προστασίας όπου και όποτε αυτό χρειαστεί προστατεύοντας έμπρακτα το δάσος και το δασικό περιβάλλον. Τέλος, στόχος μας είναι το 2027 -βάση του στρατηγικού σχεδιασμού του Ελληνικού Προσκοπισμού-  όλοι οι νέοι της χώρας να έχουν αποκτήσει περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση αφήνοντας τον κόσμο μας λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκαμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Ισίδωρος Κανέτης.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι έχουν εντάξει τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στο Προσκοπικό Πρόγραμμα και μαζί με τα Προσκοπικά Τμήματα σε όλη την Ελλάδα υλοποιούν δράσεις ενημέρωσης αλλά και δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά και τους νέους να κατανοήσουν πως μπορούν να εντάξουν τους στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη στην καθημερινότητά τους βάσει των αναγκών της δική τους περιοχής.