1ο Προσκοπικό birdwatching των «φτερωτών γειτόνων» μας
Αρθρογραφος: Ομάδα ΣύνταξηςΗμ/νια Έκδοσης: 28/02/2022Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Περιβάλλον
1η πανελλήνια παρατήρηση (birdwatching) των πιο συνηθισμένων πουλιών της γειτονιάς μας.
Στην διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος/ΣΕΠ, με την επιστημονική εποπτεία και συνεργασία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (https://www.ornithologiki.gr/el/ ), σχεδίασε μια πανελλήνια δραστηριότητα παρατήρησης των 12 πιο συνηθισμένων πουλιών της γειτονιάς μας, του κήπου μας, του πάρκουμας, με τίτλο: «Αναγνωρίζω τους φτερωτούς μου γείτονες»!
Στην δραστηριότητα συμμετείχαν 62 παρατηρητές, από 11 περιοχές της Ελλάδος (Χίο, Σαντορίνη, Αργοστόλι Κεφαλονιάς, Αγρίνιο, Βέροια, Μήθυμνα Λέσβου, Αγία Παρασκευή Αττικής, Τούμπα Θεσσαλονίκης, Πετρούπολη Αττικής, Πεντέλη Αττικής, Κοιλάδα Ερμιονίδας)
Τα αποτελέσματα της παρατήρησης ανέδειξαν την Δεκαοχτούρα στην πρώτη θέση, τον Σπουργίτη στην δεύτερη και τον Κότσυφα στην Τρίτη θέση. Ακολουθούν η Καρδερίνα, ο Κοκκινολαίμης και ο Σπίνος.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία προσέφερε σε όλους τους συμμετέχοντες τρία βιβλιαράκια για τα πουλιά: 1) Πουλιά της Ελλάδας, 2) Ο φίλος μου στο κλουβί; 3) Φροντίζοντας τα πουλιά που ζουν πλάι μας και ένα αυτοκόλλητο!
Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ μας ενημερώνει ότι Στην Ελλάδα απαντούν περισσότερα από 450 είδη πουλιών. Τα πιο πολλά αποφεύγουν τον άνθρωπο και αναζητούν το «φυσικό» περιβάλλον για να ζήσουν. Υπάρχουν όμως κάποια που έχουν προσαρμοστεί στους ανθρωπογενείς χώρους, όπως είναι οι αγροί και οι οικισμοί. Εδώ μπορούν να περάσουν ένα μέρος ή και ολόκληρη τη ζωή τους.
Όταν το χειμώνα η επιβίωσή τους δοκιμάζεται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αρκετά είδη, όπως ο Κοκκινολαίμης και οι Τσίχλες, πλησιάζουν τις πόλεις και τα χωριά. Τους ζεστούς μήνες τα περισσότερα από αυτά αναχωρούν. Άλλα είδη, όπως ορισμένες παπαδίτσες και δεκοχτούρες, μπορούν να ζήσουν όλη τους τη ζωή μέσα στα πάρκα και τους κήπους των πόλεων και χωριών. Άλλα πάλι, όπως ο Πελαργός, η Κουκουβάγια και το Κιρκινέζι, αναπαράγονται μεν κοντά στον άνθρωπο - επειδή τα κτίρια προσφέρουν κατάλληλη θέση για τη φωλιά τους- αλλά για να τραφούν επιλέγουν τις γειτονικές αγροτικές ή ας τονίζουν πως είναι πολύ σημαντικό να μην φυλακίζουμε σε κλουβιά τα άγρια ωδικά πουλιά και αποσκοπούν στην ενίσχυση των καταφυγίων αλλά και των πηγών τροφής και νερού.
Παρακάτω βλέπετε και τα αριθμητικά αποτελέσματα των παρατηρητών:
Πιστεύουμε ότι όσοι συμμετείχαν ενθουσιάστηκαν και ευχόμαστε να επαναληφθεί και του χρόνου η 2η πανελλήνια παρατήρηση (birdwatching) των πιο συνηθισμένων πουλιών της γειτονιάς μας!