Γεφυρώνοντας τον κόσμο
Αρθρογραφος: Ομάδα ΣύνταξηςΗμ/νια Έκδοσης: 16/09/2021Κατηγορίες: Κόσμος, Scouts4SDGs
Το 42ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες με περισσότερους από 2.300 συμμετέχοντες να εκπροσωπούν 170 Εθνικές Οργανώσεις. Το Συνέδριο ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης (WOSM) και η πρώτη φορά που διεξάχθηκε πλήρως διαδικτυακά.
Είχε πενθήμερη διάρκεια (25-29Αυγούστου 2021) και οι συμμετέχοντες, είτε με την ιδιότητα των εκπροσώπων με δικαίωμα ψήφου είτε με την ιδιότητα των παρατηρητών, είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε παρουσιάσεις στην ολομέλεια αλλά και σε συζητήσεις σε μικρότερες ομάδες με αντικείμενα τα επιτεύγματα των τελευταίων τεσσάρων ετών από το προηγούμενο Συνέδριο στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της Προσκοπικής Κίνησης για την τριετία2021-2024. Μια εβδομάδα πριν το Συνέδριο είχε προηγηθεί το 14ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Φόρουμ Νέων, στο οποίο συμμετείχαν 700 νέοι και νέες οι οποίοι συζήτησαν τα ίδια θέματα με το Συνέδριο, ενέκριναν τα δικά τους ψηφίσματα και τα προώθησαν στο Συνέδριο που ακολούθησε. Η χώρα μας αξιοποιώντας την ευκαιρία της διαδικτυακής διεξαγωγής τόσο του Φόρουμ όσο και Συνεδρίου εκπροσωπήθηκε με τον μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό συμμετεχόντων (2 Εκπροσώπων και 4 Παρατηρητών στο Forum & 6 Εκπροσώπων και 14 Παρατηρητών στο Συνέδριο).
Λίγα λόγια για το Συνέδριο
Με κεντρικό σύνθημα Bridging the World oι αντιπροσωπείες των Εθνικών Προσκοπικών Οργανώσεων(NSO) είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε συνεδρίες και εργαστήρια με κύρια θέματα την ανάπτυξη της κίνησης, την διοργάνωση δραστηριοτήτων με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την αναγνώριση και αποδοχή της ετερότητας, την προστασία των ανηλίκων και ενηλίκων μελών από κάθε μορφή βίας ή απειλής της ψυχικής τους υγείας, την συμβολή των μελών της κίνησης στην ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών όπως το προγράμματα Messenger of Peace, Πρόσκοποι για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Scouts for SDGs) και Earth Tribe. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν και παρουσιάσεις από παγκόσμιους στρατηγικούς συνεργάτες όπως το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), σε μια συζήτηση για το πώς οι εθνικές οργανώσεις μπορούν να υιοθετήσουν πρακτικές ώστε να έχουν ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στις δραστηριότητες τους, και η Υπάτη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)σχετικά με την επέκταση του προσκοπικού προγράμματος σε νέους μετανάστες, πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους λαούς. Εκπρόσωποι από τους Μεγάλους 6Οργανισμούς Νεολαίας συμμετείχαν επίσης σε μια συζήτηση για το πώς η άτυπη εκπαίδευση μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή των νέων και την ανάπτυξη των νέων σε μια μετα-πανδημική εποχή.
Ανατρέχοντας στην προηγούμενη τριετία, το Συνέδριο τόνισε την ισχυρή ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα επέδειξε η Προσκοπική Κίνηση στις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία τουCOVID-19. Η πρόσφατη προσθήκη τριών νέων οργανώσεων μελών (Βιετνάμ, Νησιά του Σολομώντα και Αφγανιστάν) και περισσότερων από πέντε εκατομμυρίων Προσκόπων που εντάχθηκαν στην κίνηση είναι σημάδια ότι ο Προσκοπισμός παραμένει μια ενεργή, ζωντανή και μεταμορφωτική μαθησιακή ευκαιρία για νέους και εθελοντές σε όλο τον κόσμο.
Η διεξαγωγή του Συνεδρίου υποστηρίχθηκε από μια ενθουσιώδη ομάδα 400 εθελοντών και προσωπικού από όλες τις Προσκοπικές Περιοχές για να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο εγχείρημα. Σχεδιάστηκε μια ψηφιακή πλατφόρμα προσαρμοσμένη ειδικά για το Συνέδριο η οποία επέτρεψε στους συμμετέχοντες από όλες τις γωνιές του κόσμου να έχουν πρόσβαση και να συμμετάσχουν στο ποικίλο πρόγραμμα διαθέσιμων δραστηριοτήτων. Μια άλλη καινοτομία του Συνεδρίου ήταν η εισαγωγή ενός ειδικού συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να καταστεί δυνατή η έγκυρη και ακέραιη συμμετοχή όλων στη λήψη των αποφάσεων.
Ο διαδικτυακός εκθεσιακός χώρος προσέφερε στις Οργανώσεις Μέλη και σε άλλους βασικούς συνεργάτες την ευκαιρία να αναδείξουν τις καλές πρακτικές τους, τα προγράμματα τους και τις εκδηλώσεις τους. Μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις και συνεδρίες δικτύωσης παρείχαν επίσης στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συνδεθούν από απόσταση και να συναντήσουν φίλους, νέους και παλιούς, από όλο τον κόσμο του Προσκοπισμού.
Η υποχρεωτική παρακολούθηση από όλους τους συνέδρους εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεων Safe fromHarm, η συνεχής παρουσία της υπηρεσίας Listening Ears και το online chatmoderation από εξειδικευμένη ομάδα εργασίας αποδεικνύουν την σημασία που αποδόθηκε στην προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες θα είχαν μια ασφαλή και χωρίς αποκλεισμούς εμπειρία.
Βασικά συμπεράσματα και αποφάσεις του Συνεδρίου
Εκλέχθηκαν τα 12 μέλη με δικαίωμα ψήφου της Παγκόσμιας Προσκοπικής Επιτροπής για την τριετία2021-2024:
Mehdi Ben Khelil (Tunisia)
Edward Andrew “Andy” Chapman (United States of America)
Mori Chi-Kin Cheng (Hong Kong)
Wayne Adrian Davis (Ethiopia)
Jo Deman (Belgium)
Nika Gorovska (Ukraine)
Pia Melin Graasbøll (Denmark)
Sarah Rita Kattan (Lebanon)
Eun Gui Kim (Republic of Korea)
Daiana Neil (Argentina)
Christine “Chrissy” Pollithy (Germany)
Juan Reig (Spain)
Το Συνέδριο με ποσοστό 99% ενέκρινε τροποποίηση του καταστατικού του WOSM, η οποία ορίζει ότι τα πρότυπα Safe from Harm αποτελούν θεμελιώδη απαίτηση συμμετοχής από τις οργανώσεις – μέλη του. Η τροποποίηση αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για τη δέσμευσή όλων να διασφαλίσουν ότι ο Προσκοπισμός είναι ένα ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον χωρίς κινδύνους βλάβης και κακοποίησης για παιδιά, νέους και ενήλικες εθελοντές που συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα της Κίνησης.
Μια σειρά αποφάσεων του Συνεδρίου συζητήθηκαν επίσης και ψηφίστηκαν από Οργανώσεις Μέλη που σηματοδοτούν τομείς υψηλής προτεραιότητας για την κίνηση την προσεχή τριετία. Μερικά από τα βασικά ψηφίσματα που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν ισχυρότερη συμμόρφωση και υποστήριξη για την προστασία των παιδιών και των νέων, την ανάπτυξη στρατηγικής για τις κλιματικές επιπτώσεις για την Κίνηση για να φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα και την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στον Προσκοπισμό με την εφαρμογή μιας στρατηγικής ουσιαστικής συμμετοχής τους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Αξιοσημείωτη ήταν, στο σημείο αυτό η προσπάθεια και η συμβολή της Ελληνικής Αποστολής στο Ψήφισμα (Resolution) 2021-H Strengthening WOSM’s environmental sustainability (Ενίσχυση της Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας του WOSM), όπου με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας προτάθηκε προσθήκη, σύμφωνα με την οποία παροτρύνεται η Παγκόσμια Προσκοπική Επιτροπή να προβεί στην παροχή οδηγιών και στη σύνταξη εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με την παροχή βοήθειας από και προς τις προσκοπικές οργανώσεις σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών συνεπεία της κλιματικής κρίσης που βιώνει η υφήλιος. Επιπλέον καλείται η WOSM να αναπτύξει και ενισχύσει περαιτέρω συνεργασίες με φορείς και οργανώσεις που μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση από τις επιπτώσεις των καταστροφών αυτών. Παρέμβαση στην ολομέλεια του συνεδρίου παρουσιάζοντας την πρόταση μας έκανε ο Γραμματέας της Εφορείας Διεθνών Σχέσεων, Αντώνης Χρυσοστόμου.
Η Ελληνική πρόταση εξασφάλισε την υποστήριξη των Μαλδίβων, Κύπρου, Βολιβίας και Τυνησίας και υπερψηφίστηκε με 659 ψήφους.
Μια αναλυτική παράθεση των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συνεδρίου μπορεί να βρει κανείς στον παρακάτω σύνδεσμο https://scoutconference.org/outcomes/
Τρεις νέες Οργανώσεις Μέλη από το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν και τα Νησιά του Σολομώντα έγιναν επίσημα δεκτές σε αυτό το Συνέδριο, με αποτέλεσμα το WOSM να αποτελείται πια από 172 Εθνικές Οργανώσεις που εκπροσωπούν 57 εκατομμύρια νέους σε όλο τον κόσμο.
Τέλος, το Συνέδριο αποφάσισε ότι το 26ο Παγκόσμιο Πρόσκοπο Τζάμπορι θα φιλοξενηθεί το2027 από τον Πολωνικό Οργανισμό Προσκόπων, Związek Harcerstwa Polskiego, το 17οΠαγκόσμια Προσκοπικό ΜΟΟΤ το 2025 θα φιλοξενηθεί από τον Πορτογαλικό Εθνικό Οργανισμό Προσκόπων, Federação Escutista de Portugal και το 43ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο θα φιλοξενηθεί από την Αιγυπτιακή Ομοσπονδία Προσκόπων το 2024.
Το προτεινόμενο Τριετές Σχέδιο Δράσης 2021-2024 εμπλουτίστηκε κι εγκρίθηκε από τις οργανώσεις μέλη, θα υποβληθεί σε έγκριση από την νέα Παγκόσμια Προσκοπική Επιτροπή (WSC) και είναι αυτό που θα καθοδηγήσει την Προσκοπική Κίνηση προς την επίτευξη της στρατηγικής της για τον Προσκοπισμό, Όραμα 2023.
Εντυπώσεις – Συμπεράσματα
Οι Ελληνικές Αποστολές, τόσο του Forum όσο και του Συνεδρίου, πραγματοποίησαν διάφορες διαδικτυακές προπαρασκευαστικές συναντήσεις προκειμένου να γνωριστούν τα μέλη των αποστολών μεταξύ τους, να αξιοποιηθεί η εμπειρία μελών που είχαν λάβει μέρος σε παλιότερες αντίστοιχες εκδηλώσεις και να προετοιμαστεί η θέση μας στα προς συζήτηση θέματα και στις ψηφοφορίες. Εκτός αυτού, κάθε μέρα, μετά την ολοκλήρωση της ολομέλειας, πραγματοποιούνταν συνάντηση με όλα τα μέλη των δυο ελληνικών αποστολών ώστε να γίνει αξιολόγηση των πεπραγμένων της ημέρας και προετοιμασία για την επόμενη. Με την τακτική αυτή δημιουργήθηκε μια σχέση φιλική και άνετη μεταξύ όλων των μελών αλλά και ιδιαίτερα παραγωγική ως προς τις συζητήσεις και τις ανταλλαγές απόψεων.
Η διαδικτυακή εκδοχή και των δυο συνελεύσεων αφαίρεσε ίσως από την μαγεία ενός παγκόσμιου προσκοπικού γεγονότος και την αλληλεπίδραση της δια ζώσης συμμετοχής, ωστόσο, κατάφερε να έχει έντονα χρώμα προσκοπικό, ποικιλομορφία, ευελιξία και ευρύ περιεχόμενο.
Είναι πολλά και ενδιαφέροντα όλα εκείνα τα σημεία που κατέγραψε η ελληνική αποστολή ως θέματα που προέκυψαν από το συνέδριο και αξίζει να μας απασχολήσουν και στη χώρα μας. Μερικά από αυτά αφορούν την αξιοποίηση, και δη καινοτόμα, των νέων τεχνολογιών και δυνατοτήτων την υιοθέτηση των ψηφισμάτων και την ενσωμάτωση τους στο Στρατηγικό Σχέδιο του ΣΕΠ την ανάγκη για σοβαρή και ενδελεχή ενασχόληση με πολιτικές και διαδικασίες που σχετίζονται με το Safe from Harm και την Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα (Environmental Sustainability) την αναζήτηση τρόπων ουσιαστικότερης συμμετοχής των νέων (κάτω των 30 ετών) στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων την διεύρυνση της συζήτησης περί Ετερότητας και Ενσωμάτωσης (Diversity & Inclusion) ώστε να συμπεριλάβει όλες τις μορφές διάκρισης και να αποτελέσει οδηγό αλλά και στόχο για το προσκοπικό μας πρόγραμμα.
Αναμνηστικές Φωτογραφίες των 2 Ελληνικών Αποστολών: