Ο κόσμος ανήκει σε αυτούς που τον διαμορφώνουν. Όσο και αν κάποια στιγμή φαίνεται αβέβαιος, ηρεμούμε και γεμίζουμε με ελπίδα όταν βλέπουμε τη νέα γενιά να παράγει και να δημιουργεί, όπως μας έδειξαν αυτοί οι νέοι, αυτά τα παιδιά – οι 5 φιναλίστ που επελέγησαν από 5000 παιδιά και νέους ηλικίας από 8 έως 16 ετών – με κύριο χαρακτηριστικό και αποτέλεσμα, το θετικό αποτύπωμα σε κάθε μορφή και διάσταση.
Οι 5 νέοι που έφτασαν στα τελικά της επιλογής για το «Παιδί της Χρονιάς», καλλιεργούν τον κήπο τους για να δώσουν φαγητό σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, σχεδιάζουν παιχνίδια για παιδία με αναπηρία, και δημιουργούν συζητήσεις για θέματα σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτά τα παιδιά είναι η Gitanjali Rao, ετών 15, από Lone Tree, Colo, ο Tyler Gordon, ετών 14, από San Jose, Calif., η Jordan Reeves, των 14, από Columbia, Mo., η Bellen Woodard, ετών 10, από Leesburg, Va., και ο Ian McKenna, ετών 16, από Austin.
Εδώ θα παρουσιάσουμε τη συνέντευξη του πήρε η Angelina Jolie από την Gatanjali Rao, ετών 15, που εκτός των άλλων είναι και Πρόσκοπος, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό TIME, στο πλαίσιο ενός άρθρου που παρουσιάζει τους 5 νέους που έφτασαν στην τελική επιλογή για το «Παιδί της Χρονιάς».
«
Παρατηρώ, συλλέγω πολλές ιδέες, ερευνώ, φτιάχνω και επικοινωνώ». Αυτά είπε η πανέξυπνη νεαρή επιστήμονας και εφευρέτης Ritanjali Rao, στην ηθοποιό και ακτιβίστρια Angelina Jolie για το έργο της, σε μια τηλεδιάσκεψη ZOOM που είχε σε ένα διάλειμμα από τα μαθήματα του σχολείου που παρακολουθεί στο σπίτι της, μέσω τηλεμάθησης. Μόλις 15 ετών, η Rao έχει επιλεγεί μέσα από περισσότερους από 5000 υποψήφιους για τη διάκριση του περιοδικού TIME, ως το πρώτο στην ιστορία «Παιδιού της Χρονιάς». Μίλησε για την καταπληκτική δουλειά της με την χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου εύρους θεμάτων, που περιλαμβάνουν από τη
μόλυνση πόσιμου νερού και την
οπιοειδή τοξικομανία, μέχρι την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο, και για το όραμά της να δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινότητα νέων ανθρώπων, όπου με τις εφευρέσεις τους, θα λύνουν τα προβλήματα των ανθρώπων στον κόσμο. Ακόμα και μέσα από το απρόσωπο μέσο της οθόνης του Η/Υ και της τηλεδιάσκεψης, ήταν διάχυτο το θαυμάσιο και λαμπερό μυαλό, και το γενναιόδωρο πνεύμα της, καθώς και το εμπνευσμένο μήνυμα στους νέους ανθρώπους : μην προσπαθήσετε να λύσετε όλα τα προβλήματα, ασχοληθείτε με αυτά που σας ενδιαφέρουν και σας προκαλούν. «Αν μπορώ να το κάνω εγώ» είπε, «σίγουρα μπορούν και άλλοι».
Η Angelina Jolie είναι τακτικός αρθρογράφος του TIME, είναι ηθοποιός με πολλές διακρίσεις, και είναι ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες.
ANGELINA JOLIE : Πότε κατάλαβες ότι είχες πάθος για τις θετικές επιστήμες;
GITANJALI RAO : Δε νομίζω πως υπήρχε για συγκεκριμένη στιγμή που μου έκανε φλας. Πάντοτε ήθελα να ήμουν κάποια που θα έφερνε χαμόγελο στα πρόσωπα των άλλων. Αυτή ήταν η επιθυμία μου και ο καθημερινός μου στόχος. Απλά να κάνω τους άλλους ευτυχισμένους. Γρήγορα αυτό μεταλλάχτηκε σε μια προσπάθεια, για το πώς μπορούμε να φέρουμε θετική επιρροή και την αίσθηση της κοινότητας στον τόπο που ζούμε. Στη συνέχεια όταν ήμουν στη δευτέρα ή τρίτη τάξη, άρχισα να σκέφτομαι τον τρόπο που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία για να φέρουμε αλλαγές στην κοινωνία. Ήμουν περίπου 10 ετών, όταν είπα στους γονείς μου ότι ήθελα να κάνω μια έρευνα νανοσωλήνα άνθρακα με τεχνολογία αισθητήρων στo εργαστήριο της Υπηρεσίας Υδάτων του Denver, και η απάντηση της μητέρα μου ήταν «Ποιο πράγμα;;» .
(Σημείωση του δημοσιογράφου : υπάρχουν κυλινδρικά μόρια που σχηματίζονται από άτομα άνθρακα και είναι πολύ ευαίσθητα σε χημικές αλλαγές, με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολος ο εντοπισμός χημικών ουσιών στο νερό, μεταξύ των άλλων εφαρμογών.)
Είναι ακριβώς αυτό το γεγονός που σε κάνει να συνειδητοποιήσεις οτι αυτή η εργασία θα είναι μια καθημερινότητα στη δική σου τη γενιά πολύ σύντονα. Οπότε αν δεν το κάνει κάποιος άλλος, τότε θα το κάνω εγώ.
AJ : Μου αρέσει πολύ αυτό. Άρα αυτό που πρέπει να κάνει η δική μου γενιά είναι να φέρουμε όσο το δυνατόν λιγότερη καταστροφή, ώστε να δώσουμε το περιθώριο στην επόμενη γενιά να αναλάβει δράση. Γνωρίζω πως μια από τις τελευταίες σου εφευρέσεις και εφαρμογές, αφορά τον περιορισμό της παρενόχλησης στον κυβερνοχώρο. Μπορείς να μου πεις περισσότερα για αυτό;
GR : Είναι μια υπηρεσία με το όνομα
Kindly – υπάρχει σε app με χρήση στο Chrome – που έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει μια παρενόχληση στον κυβερνοχώρο σε αρχικό στάδιο, και που βασίζεται στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης. Άρχισα να κωδικοποιώ μερικές λέξεις που μπορεί να θεωρούνται ως στοιχείο παρενόχλησης, και η δική μου μηχανή παίρνει αυτές τις λέξεις, και βρίσκει λέξεις που είναι παρόμοιες. Καθώς πληκτρολογείς μια λέξη ή μια φράση, η εφαρμογή μπορεί να αναγνωρίσει αν έχει στοιχεία παρενόχλησης. Στη συνέχεια σου δίνει την επιλογή να αλλάξεις τη λέξη και να διαμορφώσεις τη φράση, ή να τη στείλεις όπως είναι. Ο στόχος δεν είναι η τιμωρία. Σαν νέα γνωρίζω ότι οι συνομήλικοί μου, έχουμε την τάση να ξεσπάμε και να έχουμε μια επιθετικότητα. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να σου δώσει την ευκαιρία να σκεφτείς τί είναι αυτό που θέλεις να πεις, ώστε να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις και πώς να εκφραστείς την επόμενη φορά.
AJ : Δηλαδή μπορείς να το έχεις στο κινητό σου;
GR : Ακριβώς. Έκανα και μια έρευνα σε γονείς, δασκάλους και μαθητές και διαπίστωσα ότι οι νέοι δεν θέλουν να αισθάνονται ότι παρακολουθούνται.
AJ : Σωστά. Τα παιδιά μου θα λέγανε «μην πιάνεις το κινητό μου, θα το κάνω μόνος μου».
GR : Έτσι είναι ακριβώς. Αλλά επίσης αρκετοί από τους νέους μου έλεγαν ότι δεν ένοιωθαν ότι τους παρακολουθούσαν. Ήταν περισσότερο ότι είχαν την ευκαιρία να μάθουν από τα λάθη τους. Ακριβώς αυτό ήταν που με έκανε να είμαι σούπερ-ενθουσιασμένη. Ότι δηλαδή κατάλαβαν ποιος ήταν ακριβώς ο σκοπός του εργαλείου και της εφαρμογής.
AJ : Ο τρόπος που μιλάς για την τεχνολογία, σαν να είναι ένα εργαλείο που έρχεται να υπενθυμίσει στους ανθρώπους και να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν, μοιάζει να είναι κάτι καινούργιο και πολύ διαφορετικό. Είναι πολύ συναρπαστικό να έχουμε ένα τόσο νέο άνθρωπο, εφευρέτη, με προχωρημένη σκέψη και γυναίκα. Σε έχει επηρεάσει αυτό με κάποιο τρόπο; Με εκπλήσσει το γεγονός, όχι για το αν οι γυναίκες είναι ευφυείς, αλλά για το γεγονός ότι ακόμα είναι λίγες οι γυναίκες που ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία.
GR : Δεν μοιάζω με τον τυπικό επιστήμονα. Η εικόνα που έχουμε από την τηλεόραση είναι ότι ο επιστήμονας είναι ένας άνθρωπος μεγάλος σε ηλικία, κυρίως λευκός και άνδρας. Αισθάνομαι περίεργα που υπάρχουν στερεότυπα με προκαθορισμένους ρόλους ανάλογα με την ηλικία, το γένος, το χρώμα του δέρματος. Αισθάνομαι ότι ο σκοπός μου έχει αλλάξει λίγο από την αρχική σκέψη να φτιάχνω συσκευές που θα λύνουν τα προβλήματα των ανθρώπων και να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο. Θέλω να εμπνεύσω και άλλους να κάνουν και αυτοί το ίδιο. Γιατί νοιώθω, από προσωπική εμπειρία, ότι δεν είναι εύκολο όταν δεν έχεις και άλλους να αισθάνονται και να κάνουν το ίδιο με εσένα. Θέλω πολύ να μοιράσω τη σκέψη μου με άλλους: «Αν μπορώ να το κάνω εγώ, μπορείς να το κάνεις και εσύ και σίγουρα μπορούν να το κάνουν και άλλοι».
AJ : Ξέρω ότι κάνεις συνεδριάσεις με θέμα την καινοτομία. Μίλησέ μου για αυτές.
GR : Απλά είδα τι ήταν αυτό που είχε αποτέλεσμα σε μένα, και αποφάσισα να το μοιραστώ και με άλλους. Έτσι έχω αυτή την προσέγγιση που χρησιμοποιώ για όλα σχεδόν τα θέματα : δηλαδή παρατηρώ, μαζεύω πολλές ιδέες, ερευνώ, φτιάχνω, επικοινωνώ. Άρχισε με μια απλή παρουσίαση και σχέδια για μαθήματα, και στη συνέχεια προσέθετα εργαστήρια και διαγωνισμούς που μπορούσαν να πάρουν μέρος οι μαθητές. Τώρα έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με επαρχιακά σχολεία, κορίτσια σε οργανισμούς STEM (science, technology, engineering, mathematics), μουσεία σε διάφορα μέρη του κόσμου, μεγάλους οργανισμούς όπως τον όμιλο Shanghai International Youth Science and Technology και την Royal Academy of Engineering στο Λονδίνο, με σκοπό τη λειτουργία εργαστηρίων και σεμιναρίων με θέμα την καινοτομία.
Οι μαθητές και οι φοιτητές που συνεργαζόμαστε δεν ξέρουν από που να αρχίσουν. Νομίζω πως αν τους δοθεί η ευκαιρία, το έναυσμα, το πρώτο βήμα, με το οποίο αυτοί θα κάνουν το ξεκίνημα, αυτό τα αλλάζει όλα. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει άλλος ένας άνθρωπος στον κόσμο με ιδέες που θα λύνουν προβλήματα.
Στο τέλος κάθε εργαστηρίου, ο κάθε ένας έχει κάτι με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί και να αναπτύξει. Αν μπορείς να το πετύχεις αυτό με ένα εργαστήριο που διαρκεί 45’ με μια ώρα, φαντάσου τι μπορείς να πετύχεις αν ασχολείσαι για μήνες με αυτό. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη όταν παίρνω email που να λέει, «Γεια σου, πήρα μέρος στο εργαστήριο που έκανες τέσσερεις μήνες πριν και τώρα σου στέλνω την εργασία μου τελειωμένη. Μου αρέσει πάρα πολύ, είναι ένα παπούτσι που μπορεί να καλέσει το 911». (σημ. τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ)
AJ : Αυτό είναι απίστευτα εκπληκτικό. Δεν είναι εύκολο για πολλούς νέους και χρειάζεται πολύ κουράγιο για να βρεις και να αρχίσεις να δουλεύεις πάνω σε κάποια ιδέα. Έχεις ένα πράγματι πανέξυπνο μυαλό, και ταυτόχρονα είσαι πολύ γενναιόδωρη με τις ιδέες σου και αυτό είναι πράγματι θαυμάσιο. Με τι ασχολείσαι τώρα;
GR : Τώρα ασχολούμαι με την ανάπτυξη μιας
εύκολης μεθόδου για την ανίχνευση βιο-προσμείξεων στο νερό, όπως είναι τα παράσιτα. Ελπίζω να είναι κάτι που να έχει χαμηλό κόστος και να είναι αξιόπιστο, ώστε οι άνθρωποι σε τρίτες χώρες να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και να γνωρίζουν τι περιέχει το νερό που πίνουν.
Και πρόσφατα έπιασα το στόχο να έχουμε 30.000 μαθητές και φοιτητές που πήραν μέρος στα σεμινάριά μας. Αυτό είναι σούπερ-συναρπαστικό. Είναι σαν να έχουμε πλέον μια κοινότητα πρωτοπόρων. Πραγματικά ελπίζω ότι η εργασία που κάνουν όλοι αυτοί οι νέοι να αναδεικνύει το γεγονός ότι η καινοτομία είναι μια επιτακτική ανάγκη, και όχι μια απλή επιλογή που μπορεί να έχουμε. Ελπίζω να έχω συμβάλει λίγο σε αυτό.
AJ : Νομίζω ότι το έχεις πετύχει αυτό. Η γενιά σου είναι μοναδική. Δεν αποδέχεσαι απλά ό,τι υπάρχει γύρο σου, αλλά το ψάχνεις, το ερευνάς και το αναζητάς, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά θέματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Με αφορμή την εργασία σου για το μολυσμένο νερό, είναι το περιβάλλον ένας τομέας με προτεραιότητα που βρίσκεται στο ραντάρ σου;
GR : Ναι. Η γενιά μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα που δεν είχαμε δει πριν. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε προβλήματα παλιά, που μας έρχονται από το παρελθόν και που ακόμα υπάρχουν. Προβλήματα όπως, το ότι βρισκόμαστε στον κυκλώνα μιας νέας παγκόσμιας πανδημίας και το ότι ακόμα αντιμετωπίζουμε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπάρχουν προβλήματα που δεν δημιουργήσαμε εμείς, που όμως καλούμαστε να επιλύσουμε με τη χρήση της τεχνολογίας, όπως η κλιματική αλλαγή, και η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο.
Αυτό που πιστεύω περισσότερο από οτιδήποτε είναι ότι απλά πρέπει να βρούμε αυτό που μας απασχολεί περισσότερο από ό,τι άλλο, και να το λύσουμε. Ακόμα και αν αυτό είναι κάτι πολύ απλό, όπως θέλω να βρω έναν εύκολο τρόπο να μαζεύω τα σκουπίδια από το δρόμο. Τα πάντα κάνουν τη διαφορά. Μην μας πιάνει το άγχος να βρούμε κάτι μεγαλεπήβολο ή σοβαρό.
Η περισσότερη εργασία μου σχετικά με τις βιο-προσμείξεις βασίζεται σε μια θεραπεία με βάση τη γενετική που ακόμα προσπαθώ να καταλάβω. Επίσης εργάζομαι σε ένα προϊόν που θα βοηθά στη διάγνωση της οπιοειδής τοξικομανίας σε πρώιμο στάδιο, που βασίζεται στη παραγωγή μιας πρωτεΐνης από το mu οπιοειδή γενετικό αποδέκτη. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η γενετική. Είναι αυτό που μου αρέσει. Νομίζω ότι είναι αυτό με το οποίο θέλω να ασχοληθώ.
AJ : Ένα από τα πράγματα που ανέφερες και είναι σημαντικό, είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά θέματα που σε κάνουν να πελαγώνεις. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα μονάδες φροντίδας προσφύγων. Υπάρχουν τόσα πολλά και διαφορετικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσεις σε αντίξοες συνθήκες. Πράγματι το βάρος είναι τεράστιο, πελαγώνεις και δεν μπορείς να προχωρήσεις. Μου αρέσει όπως το περιγράφεις : βρες αυτό που σε ενδιαφέρει και σε εντυπωσιάζει, και μην προσπαθείς να τα διορθώσεις όλα. Κάθε λύση είναι μέρος της μεγαλύτερης εικόνας, του προβλήματος στο σύνολό του. Το ακούω, εκτιμώ την αξία του και είμαι ευγνώμων για αυτό που είπες. Από πού μαθαίνεις τα νέα σου; Κάνεις κάποια έρευνα;
GR : Η βασική πηγή νέων μου είναι το MIT Tech Review. Το διαβάζω συνέχεια. Νομίζω ότι είναι η βασική μου πηγή ιδεών, παρακολουθώντας και μαθαίνοντας για όλους αυτούς τους εκπληκτικούς ανθρώπους σε πανεπιστήμια, όπως το MIT και το Harvard, που κάνουν εκπληκτικά πράγματα με την τεχνολογία. Προσπαθώ να βρω το σημείο αναφοράς και με πιο τρόπο αυτό μπορεί να έχει μια εφαρμογή που να είναι χρήσιμη εδώ, με ένα τρόπο φρέσκο που δεν τον έχει σκεφτεί κάποιος άλλος.
AJ : Για πες μου. Όταν δεν κάνεις όλα αυτά τα καταπληκτικά πράγματα – γιατί νομίζω ότι μιλώ με έναν 60χρονο επιστήμονα στη Γενεύη – με τι ασχολείσαι; Τι είναι αυτό που κάνεις ως μια 15χρονή νεαρή κοπέλα;
GR : Ειδικά τώρα στη διάρκεια της καραντίνας, κάνω τα περισσότερα πράγματα από αυτά που κάνουν και οι συνομήλικοί μου. Ασχολούμαι με την ζαχαροπλαστική και ψήνω συνέχεια. Δεν είναι τέλεια, αλλά μοιάζει αρκετά με τη χημεία και τη φυσική.
AJ : Να συμπεράνω δηλαδή, ότι η επιστήμη της κουζίνας δεν είναι η ειδικότητά σου;
GR : Δεν νομίζω, όχι. Για να είμαι ειλικρινής τις περισσότερες φορές δεν έχουμε στο σπίτι αυγά, ή αλεύρι, έτσι ψάχνω στο διαδίκτυο για συνταγές χωρίς αυγό, ή χωρίς αλεύρι ή χωρίς ζάχαρη. Πρόσφατα έψησα ψωμί και ήταν νόστιμο. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανη γι αυτό.
AJ : Είμαι πολύ ευτυχισμένη που σε γνώρισα και τα είπαμε έστω και για λίγο. Είμαι σίγουρη πως θα χρησιμοποιήσω κάποια από τις δημιουργίες σου τα επόμενα χρόνια. Και σίγουρα, θα είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς που θα σε παρακολουθούν, θαυμάζοντας τα απίστευτα και καταπληκτικά πράγματα που είμαι σίγουρη ότι θα δημιουργήσεις στη ζωή σου, και εγώ απλά θα μπορώ να λέω, «Είχα τη χαρά να τη γνωρίσω».