Οι Πρόσκοποι για τα δικαιώματα των νέων
Αρθρογραφος: Ομάδα ΣύνταξηςΗμ/νια Έκδοσης: 24/07/2020Κατηγορίες: Κοινωνία
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν δύο διακηρύξεις ορόσημα που αναγνωρίζουν τα θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου και τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η αναγνώριση της παγκόσμιας κοινότητας μέσω του ΟΗΕ ότι κάποια πράγματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα και πρέπει να προφυλάσσονται για τον καθένα από εμάς και ακόμα περισσότερο για τα παιδιά. Αλλά τι γίνεται με τους νέους; Oι οργανώσεις νέων σε όλο τον κόσμο, με πρωτεργάτες την Προσκοπική Κίνηση συνεχώς τονίζουν την ανάγκη δημιουργίας μιας «Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Νέων». H μεγαλύτερη κίνηση νέων στον πλανήτη, ο Προσκοπισμός, με συντονισμένες ενέργειες προσπαθεί να αναδείξει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων στην προσπάθεια τους να χτίσουν ένα ασφαλές, αξιοπρεπές και πιο βιώσιμο μέλλον.
Το ψήφισμα ορόσημο του Συμβουλίου Ασφαλείας του
ΟΗΕ UNSCR 2250 (2015), αναγνωρίζει πέντε βασικούς πυλώνες: συμμετοχή, προστασία, πρόληψη, συνεργασίες και επανένταξη. Αυτό το ψήφισμα καλεί τις χώρες μέλη του ΟΗΕ να δώσουν μεγαλύτερη φωνή στους νέους σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο δίνοντάς τους ευκαιρίες, όπου θεσμικά θα μπορούν να συμμετέχουν πιο ευδιάκριτα στις διαδικασίες για ένα καλύτερο κόσμο. Την ίδια στιγμή το ίδιο ψήφισμα κάλεσε τον τότε ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ban Ki Moon, που ο ίδιος είχε υπάρξει Πρόσκοπος νέος, να ερευνήσει σε παγκόσμιο επίπεδο για τα αποτελέσματα και το όφελος της συμμετοχής των νέων στην διατήρηση της ειρήνης και της επίλυσης συγκρούσεων.
Δίχως συγκεκριμένες προστασίες οι νέοι όλου του κόσμου δυσκολεύονται να ορθοποδήσουν και να στήσουν τις δικές τους ζωές και οικογένειες σε κάτι που πολλοί αποκαλούν μια χαμένη γενιά. Ακόμα πιο δύσκολο για τους νέους ανθρώπους που ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές, εμπόλεμες ζώνες, είναι πρόσφυγες που ξέφυγαν τον πόλεμο και προσπαθούν να βρουν μια σταθερότητα κάπου αλλού απέναντι σε μια μη φιλική Ευρώπη. Είναι μια μεταβατική ηλικία που απαιτεί την στήριξη ώστε οι νέοι κάθε χώρας, να αποτελέσουν την βάση για τις αυριανές κοινωνίες αποκτώντας την οικονομική ανεξαρτησία τους και όχι μόνο.
Φέτος, 5 χρόνια μετά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έρχεται ξανά να αναγνωρίσει την «σημαντικότητα των νέων» καθώς και το σημαντικό τους ρόλο στην σταθερότητα των κοινωνιών με το πρόσφατο ψήφισμα UNSCR 2535. Ομόφωνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναγνωρίζει, ενθαρρύνει και προστατεύει τους νέους ως φορείς της ειρήνης, ειρηνευτικής βοήθειας, της δράσης τους στους χώρους την πολιτικής για ένα καλύτερο κόσμο μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων. Η Προσκοπική κίνηση δεν μπορεί παρά να νιώθει περήφανη, ως φορέας της ατζέντας #Youth4Peace με στόχο ένα πιο βιώσιμο και δίχως συγκρούσεις μέλλον. Οι Πρόσκοποι καθημερινά παλεύουν για μια κοινωνία όπου ο πολιτικός και όχι κόσμος, θα δώσει ευκαιρίες ώστε οι νέοι ουσιαστικά να συμμετέχουν σε αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους. Ελπίζουμε στην όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση της συνεισφοράς των νέων ανθρώπων σε ένα κόσμο καλύτερο και ασφαλέστερο, από την παγκόσμια κοινότητα και τις χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η Προσκοπική Κίνηση, εδώ και 110 χρόνια, εκπαιδεύει, ευαισθητοποιεί και τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με νέους που λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Γι’ αυτό και οι Πρόσκοποι, ως
Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, προσπαθούν, σε κάθε εκδήλωση της καθημερινότητάς τους, να δημιουργούν έναν κόσμο ακόμα καλύτερο.. :)