Οι Πρόσκοποι για το Περιβάλλον
Αρθρογραφος: Ομάδα ΣύνταξηςΗμ/νια Έκδοσης: 04/06/2020Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία, Περιβάλλον
Δεκάδες πρωτοβουλίες, για την προστασία του περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Ελλάδα
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, επιδιώκει να υπενθυμίσει στην κοινωνία την ανάγκη για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη, των πηγών ενέργειας και των φυσικών πόρων, εστιάζοντας κάθε χρόνο σε διαφορετική θεματική. Το ειδικό θέμα του φετινού εορτασμού είναι η «Βιοποικιλότητα».
Σήμερα παρατηρείται μείωση της βιοποικιλότητας στον πλανήτη, γεγονός που οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η καταστροφή των δασών, η ερημοποίηση των εδαφών, η ρύπανση των υδάτων και η αυξημένη θήρευση. Οι Έλληνες Πρόσκοποι διαχρονικά, υλοποιούν τα προγράμματά τους και τις περισσότερες δράσεις τους στην ύπαιθρο, ευαισθητοποιώντας τα μέλη τους σχετικά με τα οφέλη του περιβάλλοντος αλλά και τους κινδύνους που αυτό αντιμετωπίζει. Παράλληλα, επειδή η ζωή στην πόλη έχει τεράστια επίδραση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, μέσω της βιωματικής μάθησης και του προσωπικού παραδείγματος φροντίζουν να αναδεικνύουν μικρά αλλά και μείζονα ζητήματα που χρήζουν προσοχής.
Όλες οι δραστηριότητες των Προσκόπων αντανακλούν την αγάπη και τον σεβασμό προς τη φύση. Αναλυτικότερα:
• Επενδύουν 84.000 ώρες ετησίως τα 350 Προσκοπικά Συστήματα σε βιωματική εκπαίδευση στη φύση
•
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναγνωρίζοντας την υπερεκατονταετή προσφορά της Προσκοπικής Κίνησης στην προστασία των δασών και της φύσης, έχει υπογράψει
μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση δράσεων και ενεργειών για την προστασία των δασών, την προώθηση της ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση των νέων για θέματα προστασίας του δασικού και φυσικού περιβάλλοντος.
•
Έλαβαν την πρωτοβουλίες για την
Προστασία του Υμηττού, σε συνεργασία με του Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον ύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) κα.
• Δενδροφυτεύουν, περιποιούνται και καθαρίζουν τα υπάρχοντα δάση και αστικά δασύλλια προσπαθώντας να πολλαπλασιάσουν τους φυσικούς πνεύμονες-καθαριστές του πλανήτη μας.
• Συνεργασία με WWF Ελλάς για συμμετοχή σε πρόγραμμα citizens science για «υιοθεσία» παραλιών και μέτρηση απορριμμάτων.
• Συνεργάζονται με καταξιωμένες ΜΚΟ και αναγνωρισμένους θεσμικούς Φορείς αναφορικά με την κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση νέων για την προστασία του περιβάλλοντος
• Πρωτοστατούν σε κοινωνικές πρωτοβουλίες όπως το Let’s Do It Greece, το Earth Hour κα
• Φροντίζουν να μετακινούνται πάντα ομαδικά και προτιμούν μέσα μεταφοράς με τις λιγότερες εκπομπές καυσαερίων, όπως τα τραίνα.
• Δεν καίνε ποτέ τα σκουπίδια τους στη διάρκεια των δράσεων υπαίθρου, αλλά τα μεταφέρουν και τα εναποθέτουν στις υποδεικνυόμενες δομές.
• Υποστηρίζουν το έργο της Πολιτικής Προστασίας σε θέματα πρόληψης και προστασίας δασικών εκτάσεων
• Συμμετέχουν σε εθελοντικές φυλάξεις δασικών εκτάσεων και άλσος στις πόλεις.
•
Εφαρμόζουν την επαναχρησιμοποίηση και ανακυκλώνουν όλα τα μη οργανικά απορρίμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο
Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευών και Αξεσουάρ που υλοποιούν οι Πρόσκοποι σε συνεργασία με την Vodafone εδώ και 12 χρόνια, έχουν ανακυκλώσει συνολικά πάνω από 57.000 συσκευές! Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία Προσκόπων και Vodafone, βραβεύτηκε το 2019 με το
bronze βραβείο για την Συνεργασία Επιχείρησης – ΜΚΟ στον θεσμό των Hellenic Responsible Business Awards.
•
Έχουν δημιουργήσει
ειδικό επιτραπέζιο παιχνίδι σε συνεργασία με την εταιρεία Desyllas Games με οικολογικό περιεχόμενο, εκπαιδεύοντας τα παιδιά στη προσασία του περιβάλλοντος.
Η Προσκοπική Κίνηση, εδώ και 110 χρόνια, εκπαιδεύει, ευαισθητοποιεί και τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με νέους που λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Γι’ αυτό και οι Πρόσκοποι, ως
Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, προσπαθούν, σε κάθε εκδήλωση της καθημερινότητάς τους, να σκέπτονται την παράμετρο Βιοποικιλότητας.