Οι Πρόσκοποι στην... Τσεχική Δημοκρατία για τον κορονοϊό!
Αρθρογραφος: Ομάδα ΣύνταξηςΗμ/νια Έκδοσης: 26/03/2020Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία
ΠΡΑΓΑ (Reuters)
Η πρώην πρώτη κυρία και σύζυγος του αείμνηστου πρώτου προέδρου της Τσεχίας, Vaclav Havel (Βάτσλαβ Χάβελ) χρησιμοποιεί παλιές κουρτίνες θεάτρου για να δημιουργήσει νέες μάσκες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουν, Ομάδες Προσκόπων της χώρας οι οποίοι βοηθούν σε αυτή την διαδικασία μαζεύοντας και παρέχοντας υλικό για αυτόν τον σκοπό, ενώ άλλες ομάδες Προσκόπων, έχουν αναλάβει το έργο του να κόβουν παλιά T-shirts, έτσι ώστε οι Τσέχοι εν τέλει να δημιουργούν «σπιτικές» μάσκες για να καταπολεμήσουν αυτόν τον νέο ιό που πλήττει την ανθρωπότητα.
Πριν ακόμα η Τσέχικη κυβέρνηση «διατάξει» τους πολίτες της να φοράνε μάσκες ή να χρησιμοποιούν κάτι για να καλύψουν το στόμα και την μύτη τους, (αυτό συνέβη τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης), οι Τσέχοι, είχαν ήδη προλάβει και είχαν στήσει τις δικές τους, οικιακές γραμμές παραγωγής μασκών.
Φωτογραφίες στα Social media δείχνουν Τσέχους πολίτες να περιμένουν σε μεγάλες ανθρώπινες ουρές, μπροστά από καταστήματα με υφάσματα, όσο η πρώην πρώτη κυρία, Dagmar Havlova έφτιαχνε τις χειροποίητες μάσκες προστασίας από παλιές κουρτίνες θεάτρου και υφάσματα από την βίλα που είχε μαζί με τον εκλιπόντα σύζυγό της.
«Δεν είμαστε αρκετοί και έχουμε κουραστεί» έγραψε σε ανάρτησή της η Dagmar Havlova. “Αυτή την στιγμή χρειαζόμαστε κυρίως ραπτομηχανές. Αν είστε από Πράγα και μπορείτε να δουλέψετε μαζί μας, ενημερώστε μας».
Η χώρα έχει αναφέρει 464 περιπτώσεις λοιμώξεων από κορονoϊό, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί θάνατοι. Όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε., έτσι και η Τσεχική Δημοκρατία έχει κλείσει τα σύνορα και ουσιαστικά έχει «κλειδώσει» το έθνος για να προσπαθήσει να περιορίσει τη εξάπλωση του κορονοϊού.
Η εντολή στο κοινό, για την χρήση μασκών γαντιών κλπ., ήρθε την στιγμή που το 10,7 εκατομμυρίων Τσέχων Πολιτών αντιμετώπιζε ήδη μεγάλη έλλειψη προστατευτικών προμηθειών, αναγκάζοντας πολλούς Τσέχους να παράγουν τον δικό τους εξοπλισμό, εξοργισμένοι παράλληλα με το γεγονός του ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, συχνά δεν είχαν τον δικό τους εξοπλισμό.
Η κυβέρνηση, η οποία διέταξε να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα υφασμάτων για το κοινό, ώστε να μπορούν οι πολίτες να αγοράσουν υφάσματα, έχει αποστείλει αεροσκάφη στην Κίνα για να προμηθευτούν προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ ο δισεκατομμυριούχος Petr Kellner, επικεφαλής του ο επενδυτικού ομίλου PPF έκανε δωρεά με προμήθειες για το κοινό.
"Είναι μια αυθόρμητη αντίδραση στην κατάσταση",δήλωσε ο 32χρονος Pavel Strnad, ο οποίος γέμισε με αφίσες διάφορα σημεία της γειτονιάς του, ζητώντας υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτός και η οικογένειά του για να ράψει μάσκες. Οι αφίσες γράφουν: «Ράβουμε μάσκες από μπλουζάκια και άλλα υφάσματα που έχουμε στο σπίτι. Βοηθήστε μας».
Πολλοί πολίτες όπως ο Pavel Strnad δωρίζουν μάσκες στους πολίτες που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, άρα και στις ευπαθείς ομάδες, ή στους επαγγελματίες της υγείας (Νοσηλευτές, γιατρούς κλπ) μετά από σχετικές αναφορές οι οποίες κατήγγειλαν έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία και νοσηλευτικό προσωπικό.
Σύμφωνα με έρευνα της ένωσης που εκπροσωπεί τις κοινωνικές υπηρεσίες, σχεδόν τα μισά μέλη των υπηρεσιών είχαν εξαντλήσει μάσκες, ενώ η ομάδα που εκπροσωπούσε γενικούς ιατρούς, συνέστησε να κλείσουν τα ιατρεία , αν στα ιατρεία αυτά δεν ήταν επαρκής ή δεν είχαν καθόλου προστατευτικό εξοπλισμό.
Ερευνητές του Πολυτεχνείου της Πράγας, δεσμεύτηκαν να μοιραστούν την τεχνολογία που είχαν αναπτύξει, για να παράγουν μάσκες χρησιμοποιώντας 3D εκτυπωτές, ενώ οι επικεφαλής της Προσκοπικής κίνησης στην Τσεχία, έδωσαν εντολή στις Προσκοπικές Ομάδες της χώρας να αναλάβουν δράση.
"Ξεκινήσαμε την όλη προσπάθεια, όταν μας τέθηκε το ερώτημα: Εσείς μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο; Και απαντήσαμε: Μόνο αν θα το κάναμε μόνοι μας", δήλωσε οJiri Robenek, ηγέτης της Προσκοπικής κίνησης, στην περιοχή της Μοραβίας.
"Όταν θα έχουμε αρκετά για να διανείμουμε, θα τα παραδίδουμε κατευθείαν στο σημείο όπου υπάρχει ανάγκη και όπου, αυτό κρίνεται απαραίτητο"!
Πηγή: Reuters