Παγκόσμια ημέρα Προσκόπου 2020 - Εκδήλωση για την "Ημέρα Σκέψης"

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 04/03/2020
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


Το ημερολόγιο έδειξε 22 Φεβρουαρίου και πρόσκοποι όλων των ηλικιών, γιορτάζουν τα γενέθλια του ιδρυτή της Προσκοπικής Κίνησης, Λόρδου Robert Baden Powell. 


Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου η αίθουσα «Αθανάσιος Λευκαδίτης» της Κεντρικής Διοίκησης του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων γέμισε ασφυκτικά, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εορτασμού της «Ημέρας Σκέψης 2020», η οποία περιελάμβανε ομιλίες, παρουσιάσεις, ευχές προσκόπων από όλο τον κόσμο και την καθιερωμένη επίδοση ανωτάτων ηθικών αμοιβών.



Φέτος την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» κυρία Β. Δανέλλη-Μυλωνά, ενώ παρευρέθησαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μέλη της Γενικής Εφορείας, μέλη Ενώσεων Παλαιών Προσκόπων και Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π.


Ο Έφορος Διεθνών Σχέσεων κ. Νίκος Μάστορας Γκουλέμας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση εορτασμού και έκανε μια σύντομη αναδρομή στο έργο του Ιδρυτή και τον συμβολισμό του εορτασμού της "Ημέρας Σκέψης”.

 Ακολούθησε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία και το έργο του Ιδρυτή της Προσκοπικής Κίνησης, ενώ έπειτα ο Αρχηγός της Ελληνικής Αποστολής κ. Ιωσήφ Δακορώνιας-Μαρίνα παρουσίασε μέσω ενός video την εμπειρία της Ελληνικής Αποστολής από τη συμμετοχή τους στο 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη στην Αμερική το καλοκαίρι του 2019.  Πρόσκοποι από τη Λέσβο, την Κέρκυρα, την Καβάλα, την Κύπρο, το Μαυροβούνιο και την Ισπανία, μας έστειλαν τις ευχές τους για τη φετινή Ημέρα Σκέψης. 


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης,  μια έκπληξη από τον πρώην Γενικό Έφορο του Σ.Ε.Π. κ. Χαράλαμπο Βογιατζή, κατάφερε να αποσπάσει το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό των παρευρισκομένων.
Πρόκειται για τα αποκαλυπτήρια ενός καλλιτεχνικού εικαστικού με αναφορά στον Ελληνικό Προσκοπισμό, το έργο και την ιστορία του, το οποίο και δώρησε στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.



Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής Ηθικών Αμοιβών.

Το Προσκοπικό Παράσημο του Αργυρού Φοίνικα αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση των Προσκόπων και απονέμεται σε εξέχοντα μέλη της Κίνησης αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας, που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον Προσκοπισμό σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. 

Το μετάλλιο Προσκοπικής Αξίας αποτελεί ανώτερη τιμητική διάκριση και απονέμεται σε βαθμοφόρους του Σ.Ε.Π., για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει τουλάχιστον για 25 έτη στον Προσκοπισμό. 




Συγκεκριμένα το Προσκοπικό Παράσημο του Αργυρού Φοίνικα απονεμήθηκε στους κ.κ.

Γαβριλάκη Φώτη,
Λεονταρίτη Αλέξανδρο,
Σπιταδάκη Ξενοφώντα &
Τριανταφυλλόπουλο Κωνσταντίνο

 Το Προσκοπικό Μετάλλιο Προσκοπικής Αξίας απονεμήθηκε στους κ.κ.

Βεργίτση Κωνσταντίνο,
Δημητρέλλο Xρηστό,
Ιωσηφίδη Ιωάννη,
Μήλιο Δημήτριο,
Πλαστρά Αθανάσιο
Στόκα Ιωάννη,
Σπυράκο Δημήτριο &
Χατζηδιαμαντή Χρήστο


Το Αριστείο Ανδρείας Β' Τάξεως στον κ.κ. Σπύρο – Richard Hagabimana 

Ο κ. Σπύρος – Richard Hagabimana, στον οποίο απονεμήθηκε Αριστείο Ανδρείας Β’ Τάξεως, γεννήθηκε στο Burundi όπου ήταν μέλος της Προσκοπικής Κίνησης. Ήρθε στην Ελλάδα το 1991, για  να σπουδάσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, και παράλληλα εντάχθηκε στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.
Επέστρεψε στη χώρα του, ως αξιωματικός της Αστυνομίας και όταν η πολιτική ομαλότητα στο Burundi ανατράπηκε, ο Σπύρος – Richard Hagabimana, αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές που του δόθηκαν για βίαιη καταστολή με χρήση ακραίας βίας κατά άοπλων διαδηλωτών, τηρώντας στο ακέραιο το περιεχόμενο της προσκοπικής του υπόσχεσης, με αποτέλεσμα να υποστεί απάνθρωπα βασανιστήρια για 10 ημέρες και να φυλακιστεί σε απάνθρωπες συνθήκες για 6 μήνες.
Η ανησυχία για τη ζωή του κινητοποίησε πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημοσιογράφους, Έλληνες πολιτικούς και διπλωμάτες, το Ευρωκοινοβούλιο, τον ΟΗΕ κ.ά. με στόχο να παρέμβουν και να πιέσουν για μια δίκαιη δίκη και για την απελευθέρωσή του. 
Μετά τις 23/1/2016, όπου αφέθηκε ελεύθερος, επέστρεψε στην δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα.



Τέλος, το Προσκοπικό Μετάλλιο Φίλων του Προσκοπισμού απονεμήθηκε στους κ.κ.

Εμμανουήλ Αγγέλακα, τ. Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής 
Γεώργιο Διδασκάλου, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Πολιτισμού