Το Ίδρυμα ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ, για τους σκοπούς υλοποίησης του επιδοτούμενου προγράμματος Erasmus+KA3 με τίτλο “Time to be Welcome”, ενδιαφέρεται να προσλάβει σύμφωνα με τον Κανονισμό Εργασίας Προσωπικού ΣΕΠ (ΦΕΚ 3373β’/2016) και την από 15/11/2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ένα (1) Στέλεχος της Κεντρικής Διοίκησης, με έδρα την Αθήνα.
Στο πρόγραμμα ERASMUS+ συμμετέχει το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής (Bureau Européen du Scoutisme), το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.), ο Εθνικός Προσκοπικός Οργανισμός της Ιρλανδίας (Scouting Ireland), ο Εθνικός Προσκοπικός Οργανισμός της ΠΓΔΜ, ο Προσκοπικός Οργανισμός Eclaireuses Eclaireurs Unionistes de France (EEUdF) και οι Οργανισμοί: Youth for Exchange and Understanding, European Federation for Intercultural Learning, British Red Cross Society Royal Charter, Skatamot και SINGA France.
Σκοπός του Έργου
• Η ενθάρρυνση των νέων εθελοντών και των οργανώσεων νεολαίας στην Ευρώπη να στηρίξουν την υποδοχή των νεαρών προσφύγων και μεταναστών και να συμμετέχουν στη διαδικασία ένταξης τους στην Ευρωπαίκή κοινωνία, μέσα από την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων μη τυπικής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα στόχο αποτελεί η ενθάρρυνση της κοινής γνώμης στην Ευρώπη στο να είναι ανεκτική και πιο ανοικτή προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
• Η ενδυνάμωση των εθελοντών στο να αναλάβουν ενεργό δράση συμβάλλοντας στην υποδοχή και το καλωσόρισμα νέων και παιδιών - προσφύγων και νεοαφιχθέντων μεταναστών και η προετοιμασία τους για την ομαλή ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή κοινωνία.
• Η διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των προσφύγων και των μελών των τοπικών κοινοτήτων, προκειμένου να τεθεί ένα ισχυρό θεμέλιο για τη μελλοντική τους συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση.
• Η ανάπτυξη των ικανοτήτων των οργανώσεων νέων προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ένταξη προσφύγων και μεταναστών στις δραστηριότητές τους με την ιδιότητα του μέλους.
Ειδικότερα, το Έργο θα εστιάσει σε 5 προκλήσεις:
1. Πρόσβαση των παιδιών και των νέων στην εκπαίδευση – ειδικά εκείνων που διαμένουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς (και άλλες δομές φιλοξενίας), οι οποίοι και έχουν ιδιαίτερα περιορισμένες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση (τυπική και μη τυπική).
2. Πρόσβαση σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας, καθότι μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς, οι ευκαιρίες για τέτοιες δραστηριότητες (εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, διαπολιτισμικές κ.ά.) είναι ελάχιστες.
3. Υποστήριξη της ψυχολογικής και σωματικής υγείας των προσφύγων που διαμένουν σε καταυλισμούς, οι οποίοι και αντιμετωπίζουν μια σειρά από καθημερινές δυσκολίες.
4. Ο λόγος μίσους, τα στερεότυπα και οι ριζοσπαστικές απόψεις, προβάλλονται και μεγεθύνονται από τα ΜΜΕ, κυκλοφορούν με μεγάλη ταχύτητα στα μέσα κοινωνικής και έχουν ισχυρή και αισθητά αρνητική επιρροή στην Ευρωπαϊκή κοινωνία, εμπνέοντας την εχθρική στάση πολιτών και φορέων. Αυτοί οι φόβοι βρίσκουν τελικά έκφραση μέσα από την αύξηση των ακραίων ιδεολογικών θέσεων, του απομονωτισμού και της έξαρσης εθνικιστικών συμπεριφορών.
5. Η διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για τους πρόσφυγες, δηλαδή η διαδικασία ένταξης τους με τη χορήγηση άσυλου, αποτελεί επίσης μια πρόκληση: Οι νέοι μετανάστες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια νέα κουλτούρα, σε μια νέα γλώσσα και σε ένα νέο ως προς τους ίδιους εκπαιδευτικό σύστημα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή τους ένταξη.
Περιγραφή Θέσης Εργασίας – Υπεύθυνος Εθελοντών (Volunteers Manager)