Ένταξη Εθελοντών στο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 21/03/2025
A/A: 26 / 2025

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Αγαπητοί μου,

Κατόπιν της επιτυχούς εγγραφής του Σ.Ε.Π. στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας (Μ.Ε.Ο.Π.Π.), καλούνται τα ενήλικα μέλη του που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Μητρώο Εθελοντών να το πράξουν το συντομότερο δυνατό, ώστε να στελεχωθούν στη συνέχεια Προσκοπικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας στις κατά τόπους Περιφερειακές Εφορείες και όπως προσδιορίζει ειδικότερα ο Κανονισμός Εφαρμογής Προγραμμάτων Πολιτικής Προστασίας του Σ.Ε.Π. (Τεύχος 24).

Να σημειωθεί ότι μια Π.Ο.Π.Π. θεωρείται από την Πολιτεία ως Τοπικό Παράρτημα του Σ.Ε.Π., το οποίο για να θεωρηθεί λειτουργικό ώστε να το κινητοποιούν οι εκάστοτε υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας οφείλει να διαθέτει τουλάχιστον δώδεκα (12) ενήλικα μέλη του Σ.Ε.Π. ανά αυτοδιοικητική Περιφέρεια, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.
Δικαιολογητικά για τα Μέλη του Σ.Ε.Π. που επιθυμούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας
Σύμφωνα με την Απόφαση του ΦΕΚ 5087Β΄/2022 (άρθρο 1), κάθε ενήλικο Μέλος του Σ.Ε.Π. το οποίο επιθυμεί να αποκτήσει την ιδιότητα του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας πρέπει να υποβάλει, αποκλειστικά και μόνο μέσω της Κεντρικής Διοίκησης του Σ.Ε.Π., ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο να περιλαμβάνει:
α. Για Έλληνες πολίτες, φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του ατομικού δελτίου ταυτότητας.Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμο, γίνεται δεκτό φωτοαντίγραφο σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου, ήτοι αυτών στις οποίες αναγράφονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου. Για πολίτες κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του ατομικού δελτίου ταυτότητας ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου και βεβαίωση της αρμόδιας αρχής που να αποδεικνύει ότι έχει μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα επί τουλάχιστον τριετία. Για υπηκόους τρίτων χωρών, φωτοαντίγραφο των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου και άδεια παραμονής επί μακρόν διαμένοντος, που εκδόθηκε από την αρμόδια γι’ αυτό αρχή. Αν δεν προκύπτει από τα ως άνω έγγραφα η ημερομηνία γέννησης, πρέπει να προσκομισθεί και πιστοποιητικό ή βεβαίωση γέννησης.
β. Για τα αλλοδαπά μέλη, χρειάζεται υπεύθυνη δήλωση του επικεφαλής της εθελοντικής οργάνωσης (στην περίπτωσή μας του Προέδρου Δ.Σ. Σ.Ε.Π.) ότι μιλούν και γράφουν με επάρκεια στην ελληνική γλώσσα. Για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, το ενδιαφερόμενο μέλος θα πρέπει να επικοινωνήσει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού email με την Εφορεία Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Εφορείας στο cp@sep.org.gr.
γ. Πρόσφατες γνωματεύσεις καλής γενικής ιατρικής κατάστασης, από ιατρούς ειδικότητας παθολόγου, καρδιολόγου και ψυχιάτρου, δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.
δ. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 από την οποία να προκύπτει ότι:
Δεν έχει ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη και δεν έχει καταδικαστεί για εγκλήματα που αποτελούν κωλύματα για την πρόσληψη στο Δημόσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007).
Δεν είναι μέλος σε άλλη εθελοντική οργάνωση του Μ.Ε.Ο.Π.Π.
Συναινεί στην επεξεργασία των στοιχείων του σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ε. Μορφή Αποστολής Δικαιολογητικών
στ. Τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να περιλαμβάνονται αποκλειστικά σε ένα και μόνο  αρχείο  pdf  για  κάθε  μέλος,  με  όνομα  αρχείου  το  ονοματεπώνυμο  του συγκεκριμένου Μέλους που αφορούν. 
ζ. Το αρχείο pdf θα αποστέλλεται ως συνημμένο σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από προσωπικό λογαριασμό του αιτούμενου μέλους προς την Εφορεία Πολιτικής Προστασίας Γ.Ε. στο cp@sep.org.gr
η. Ο τίτλος του μηνύματος θα πρέπει να έχει τη μορφή «ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ – Δικαιολογητικά Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας».

Ενδεικτικές Δράσεις Πολιτικής Προστασίας που μπορεί να αναλάβει το Σ.Ε.Π. 
Σύμφωνα με τον Ν. 4662/2020 (άρθρο 57), και βάσει του Κανονισμού Πολιτικής Προστασίας του Σ.Ε.Π., το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων υποστηρίζει τους κρατικούς φορείς σε όλες τις φάσεις του κύκλου καταστροφών, μέσω των κάτωθι επιλεγμένων δράσεων:
1. Επιχειρησιακές δράσεις:
α. Δράσεις δασοπροστασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (Forest Prevention Action-FPA).
β. Δράσεις δασοπυρόσβεσης για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών (Forest Firefighting Action-FFA).
γ. Δράσεις πρώτων βοηθειών για την εφαρμογή ακολουθίας ενεργειών αποτροπής επιδείνωσης της κατάστασης τραυματιών ή ασθενών (First Aid Action-FAA).
δ. Δράσεις έρευνας και διάσωσης που αφορούν στη διαδικασία εντοπισμού και παροχής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο ή απειλούνται από επικείμενο κίνδυνο (Search and Rescue-SaR) και διακρίνονται σε: α) διασώσεις αστικού περιβάλλοντος, β) ορεινές διασώσεις, γ) διασώσεις υγρού στοιχείου.
1. Υποστηρικτικές δράσεις:

α. Δράσεις τηλεπικοινωνιών για την εξασφάλιση εναλλακτικών λύσεων για την αποκατάσταση των επικοινωνιών μεταξύ κρατικών φορέων, των εθελοντικών οργανώσεων και μεταξύ τους, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μέσω εγκεκριμένων συχνοτήτων (ComSupport Action-CSA) σε συνεργασία με τους αρμόδιους επιχειρησιακούς φορείς.
β. Δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης για τη στήριξη των πληγέντων, των συγγενών των θυμάτων, καθώς και των πρώτων ανταποκριτών (Psychological Support Action-PSA).
γ. Δράσεις ενημέρωσης και προειδοποίησης για την παροχή έγκαιρης, λειτουργικής, συντονισμένης και απρόσκοπτης πληροφόρησης πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και προληπτικά, ενδεικτικά, μέσω διανομής ενημερωτικού υλικού, σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας (Public Awareness Action-PAA).
δ. Δράσεις μέριμνας πληγέντων για την εξασφάλιση βασικών αναγκών των πληγέντων, όπως, ενδεικτικά, μέσω παροχής προσωρινής στέγασης και σίτισης του πληθυσμού (Relief and Support Action-ReSA).
ε. Δράσεις μεταφορών για τη χρήση μεταφορικών μέσων σε δράσεις πολιτικής προστασίας, όπως, ενδεικτικά, τη μεταφορά ατόμων και υλικών (Transportation Action-TRAct).
στ. Δράσεις οργάνωσης και λειτουργίας χώρων συγκέντρωσης για την ανάπτυξη και οργάνωση προσωρινού καταυλισμού για διαμονή και σίτιση πληγέντων (Shelter Monitoring Action- SMA).

Ειδικότερα, βάσει του μνημονίου (Ανακοίνωση 13_2025) που  υπόγραψε το Σ.Ε.Π. με την οργάνωση Save a Greek Stray (SGS) μπαίνουν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού διάσωσης ζώων σε έκτακτες καταστάσεις. 
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες δράσης:
Εκπαίδευση και Επιμόρφωση: Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και βιωματικών δράσεων για την προετοιμασία εθελοντών και μελών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στη διαχείριση ζώων υπό συνθήκες κρίσης.
Ειδικός Εξοπλισμός & Υποδομές: Ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών και εξοπλισμού για την προσωρινή φιλοξενία και περίθαλψη των ζώων.
Πρώτες Βοήθειες & Ιατρική Φροντίδα: Παροχή εκπαίδευσης στις βασικές πρώτες βοήθειες για ζώα και ενίσχυση της συνεργασίας με κτηνιάτρους και κτηνιατρικές δομές.
Δημιουργία Εξειδικευμένης Ομάδας: Στελέχωση και οργάνωση ειδικής ομάδας διαχείρισης, η οποία θα αναλαμβάνει την άμεση επέμβαση και διάσωση ζώων κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών ή άλλων έκτακτων περιστατικών.

Προσοχή:
Τα Μέλη του Σ.Ε.Π. που επιθυμούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του Εθελοντή Πολιτικής Προστασίας πρέπει να είναι απογεγραμμένα για την προσκοπική χρονιά 2025.

Τα Μέλη του Σ.Ε.Π. που επιθυμούν να συμβάλουν στην Ομάδα Διάσωσης Ζώων σε έκτακτες καταστάσεις στην περιοχή του Νομού Αττικής, θα πρέπει να συμπληρώσουν άμεσα τη φόρμα συμμετοχής ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο. Η φόρμα συμμετοχής θα είναι ενεργή έως και 31/03/2025. 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfgMZh-MSKtsVb8P1juZwfQ-hyVfWBdpeRq7D82SfCSyQk4OQ/viewform?usp=header
Σύμφωνα με την Απόφαση του ΦΕΚ 5087Β΄/2022 (άρθρο 1, παρ. 4), έλλειψη δικαιολογητικών ή ανακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων επισύρει αποκλεισμό από τη διαδικασία. Το Σ.Ε.Π. δεν θα ελέγξει και δεν είναι υπεύθυνο για την πληρότητα και για την ακρίβεια των δικαιολογητικών τα οποία θα υποβάλει κάθε Μέλος, παρά μόνο θα τα διαβιβάσει, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι Περιφερειακοί Έφοροι θα ενημερωθούν για τα Μέλη των Περιφερειών τους που έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους για εγγραφή ως Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, προτού αυτά αποσταλούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και για την πρόθεση συμμετοχής στην Ομάδα Διάσωσης Ζώων σε έκτακτες καταστάσεις.
Η αποστολή των δικαιολογητικών, καθώς αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, οφείλει να γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο Μέλος κατ’ ιδίαν και μόνο από προσωπικό του λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Αγαπητοί μου,

Το Σ.Ε.Π. κατάφερε να ενταχθεί στο νέο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας, χάρη στην προσπάθεια αρκετών μελών του. Αξίζει να πλαισιωθεί αυτή η προσπάθεια από όσο περισσότερα ενήλικα μέλη του Σώματος γίνεται. Αξίζει σε μια από τις πιο ιστορικές και μεγαλύτερες Εθελοντικές Κινήσεις της χώρας μας να έχει το ρόλο που της αναλογεί και στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και ακόμα, να πρωτοστατήσει στο νέο πεδίο που ανοίγεται για τη διάσωση ζώων σε έκτακτες συνθήκες. 


Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 115 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
13 ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ



Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26_2025.pdf