Αγαπητά Μέλη της Προσκοπικής Κίνησης,
Το 2014, καταργήθηκε η Διεύθυνση θεμάτων Σπουδάζουσας Νεολαίας και Εξωσχολικών Οργανώσεων του Υπουργείου Παιδείας, η οποία ήταν επιφορτισμένη με την φροντίδα και τη εποπτεία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (άρθρο 45 του Π.Δ. 147/1976). Με την έκδοση του νέου Οργανισμού του Υπουργείου το 2018, οι αρμοδιότητες της κατηργημένης Διεύθυνσης δεν μεταφέρθηκαν ρητά σε κάποια κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ασάφεια στην έννοια της εποπτείας αλλά κυρίως να απουσιάζει η αρμόδια Υπηρεσία για τη φροντίδα και την υποστήριξη του Σ.Ε.Π., με ότι αυτό συνεπάγεται.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού Παιδείας από τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, το Δ.Σ./Σ.Ε.Π. έθεσε υπόψιν του το παραπάνω ζήτημα, μαζί με μια σειρά από εκκρεμή θέματα που αφορούν στην λειτουργία του Ιδρύματος, όπως: η χρήση των μαθητικών κατασκηνώσεων του Υπουργείου από τα Προσκοπικά Τμήματα, η οικοδόμηση σχέσεων σε διυπουργικό επίπεδο για την προώθηση αιτημάτων του Ιδρύματος, όπως η πολιτική προστασία, η νόμιμη λειτουργία των Προσκοπικών Κέντρων, η ασφάλεια και προστασία των μελών του Σ.Ε.Π., θέματα στέγασης, καθώς επίσης μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και την ανάγκη τροποποίησης δυο αναχρονιστικών διατάξεων Νόμων του 1952 και του 1976 που αφορούν το Σ.Ε.Π.
Την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Νόμος 5128 και δημοσιεύθηκε την 30/7/2024 στο Φ.Ε.Κ. τ. Α 118, ο οποίος μεταξύ άλλων λαμβάνει μέριμνα για τα δύο ως άνω αναφερόμενα νομοθετήματα.
Πρώτον, τροποποιείται το εδάφιο του Νόμου 440/76, το οποίο αναφέρει ότι ο Προσκοπισμός απευθύνεται σε ελληνόπαιδες, το οποίο αντικαθίσταται από μία πιο σύγχρονη και συμπεριληπτική πρόβλεψη, προκειμένου να σταματήσουν οι κατ’ εξαίρεση εγγραφές και χορηγήσεις εντολών διοίκησης, οι οποίες σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούσαν διάκριση σε βάρος αρκετών μελών μας διαφορετικής εθνικότητας ή καταγωγής από την Ελληνική. Το εν λόγω εδάφιο είχε στην πράξη ξεπεραστεί, καθώς η πραγματικότητα είναι ότι τα μέλη μας αυτά, εδώ και δεκαετίες, εντάσσονται κανονικά και αρμονικά στα Προσκοπικά Συστήματα. Με τον νέο Νόμο πλέον, ορίζεται ότι το Σ.Ε.Π. παρέχει αγωγή σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους νέους και νέες που κατοικούν στην Ελλάδα, χωρίς καμία διάκριση εθνικότητας και καταγωγής.
Δεύτερον, τροποποιείται το εδάφιο του Νόμου 2091/52 το οποίο προέβλεπε τη δυνατότητα εγγραφής ως Παλαιών Προσκόπων, νέων (τότε και ανήλικων) από την ηλικία των 20 ετών. Όπως φαίνεται από τα επίσημα απογραφικά στοιχεία του Σ.Ε.Π., και στην περίπτωση αυτή, το όριο των 20 ετών εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεπεραστεί και έχει μηδενική εφαρμογή. Δεν διασφαλίζει την προσκοπική και προσωπική εμπειρία και σοφία που πρέπει να διαθέτει ένας Παλαιός Πρόσκοπος, εμπλέκεται με την περίοδο της αναδυόμενης ενηλικίωσης η οποία είναι η ηλικία των Προσκοπικών Δικτύων, και κυρίως, ήταν εκτός λογικής και λειτουργούσε αντίρροπα με το Σκοπό της Προσκοπικής Κίνησης, ο οποίος απαιτεί οι νέοι να συμβάλλουν στον ενεργό Προσκοπισμό και όχι να θεωρούνται παλαιοί από την ηλικία των 20 ετών. Με την τροποποίηση του Νόμου 2091/52 πλέον ορίζεται ότι οι Παλαιοί Πρόσκοποι μπορούν να εγγράφονται στις Ε.Π.Π. από 40 ετών και πάνω.
Για τα ελάχιστα υφιστάμενα Μέλη των Ε.Π.Π., τα οποία σήμερα είναι κάτω των 40 ετών, θα υπάρξει μέριμνα κατά την εναρμόνιση των Κανονισμών με την νομοθεσία (μεταβατικές διατάξεις), προκειμένου να μην απωλέσουν την σημερινή ιδιότητα τους, εφόσον το επιθυμούν.
Οι εν λόγω δύο τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου αποτελούν μία εξαιρετικά σημαντική επιτυχία για το Σ.Ε.Π., εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο του Ελληνικού Προσκοπισμού και ισχυροποιούν τις βάσεις για την επικείμενη διαδικασία αλλαγής του Οργανισμού μας.
Το Δ.Σ./ Σ.Ε.Π. τα τελευταία 20 χρόνια έχει συνεργαστεί αποτελεσματικά με την πολιτεία για μία σειρά θεμάτων, όπως: η τακτοποίηση των ακινήτων, το θεσμικό πλαίσιο των δράσεων υπαίθρου, η εξαίρεση των Προσκοπικών Κέντρων από την υποχρέωση άδειας λειτουργίας, τα μνημόνια συνεργασίας με υπουργεία και φορείς, η φοροαπαλλαγή των οικονομικών εκδηλώσεων κ.ά.
Η Προσκοπική Κίνηση είναι μια κίνηση νέων. Οι ενήλικες στον Προσκοπισμό έχουν κύριο ρόλο την υποστήριξη των νέων και την υλοποίηση του σκοπού της Κίνησης. Τα ενήλικα μέλη του Σ.Ε.Π. έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως Ενήλικα Στελέχη, ως μέλη των Ε.Κ.Σ. και ως μέλη των Ε.Π.Π., προσφέροντας συγκεκριμένο έργο, το οποίο είναι διακριτό και περιλαμβάνει καθήκοντα, υποχρεώσεις και δικαιώματα, όπως αυτά περιγράφονται στον Οργανισμό και στους Κανονισμούς του Σ.Ε.Π., το καταστατικό και τις πολιτικές της Παγκόσμιας Οργάνωσης της Προσκοπικής Κίνησης. Οι Παλαιοί Πρόσκοποι είναι αγαπητοί, απαραίτητοι και αναγκαίοι στην Προσκοπική Κίνηση, υλοποιώντας το σκοπό των Ε.Π.Π. να βοηθούν και να ενισχύουν το Σύστημα, το Προσκοπικό Κέντρο, το Νεώσοικο τους.
Σχετικά με όσα άκαιρα διακινούνται ανεύθυνα τις τελευταίες ημέρες, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι στον Οργανισμό του Ιδρύματος (Π.Δ. 71/2014), προβλέπεται ρητά ότι απόφαση της Γ.Σ. και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία, απαιτείται μόνο για προτάσεις αλλαγών στον Οργανισμό, τις οποίες στη συνέχεια το Σ.Ε.Π., υποβάλλει στην πολιτεία και αφού εξεταστούν νομικά, κάποιες από αυτές ενσωματώνονται στο νέο Π.Δ. και κάποιες άλλες όχι. Οι αλλαγές για τις οποίες συζητάμε δεν μπορούσαν να δρομολογηθούν με τη διαδικασία της αλλαγής του Π.Δ., γιατί ακριβώς θα προσέκρουαν στο Νόμο, ο οποίος υπερισχύει του Π.Δ. Άλλωστε, κατά το παρελθόν, προσπάθειες αλλαγής συγκεκριμένων άρθρων του Οργανισμού μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, έπεσαν στο κενό και απορρίφθηκαν από το Σ.Τ.Ε., ακριβώς επειδή προσέκρουσαν σε διατάξεις Νόμων, των οποίων απαιτείτο πρώτα η αλλαγή τους και μετά η αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων του Οργανισμού. Για τις αλλαγές των Νόμων, μόνοι αρμόδιοι για την εισήγηση είναι η Κυβέρνηση και για την ψήφιση, η Βουλή των Ελλήνων. Και οι αλλαγές των Νόμων είναι εκείνες που θα αποτελέσουν την αφετηρία για την επικείμενη αναθεώρηση του Οργανισμού. Αυτή είναι η ορθή διαδρομή.
Η ίδια ακριβώς πρακτική ακολουθήθηκε τόσο με το άρθρο 45 του Ν. 2817/2000, που προσέθεσε τη δυνατότητα του Ιδρύματος να ιδρύει ανώνυμες εταιρείες και Ε.Π.Ε. και να συμμετέχει σε υπάρχουσες σύμφωνα με το σκοπό του, όσο και του άρθρου 90 του Ν. 4807/2021 που παράτεινε τη θητεία της τότε διοίκησης, χωρίς να απαιτηθεί (ορθά) η απόφαση της Γ.Σ.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει δημοσίως τις ευχαριστίες του στον Υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη ο οποίος με αποφασιστικότητα και ενδιαφέρον επισκόπησε τα ζητήματα και προσέφερε λύσεις, αλλά και σε όσους εργάστηκαν για την περάτωση αυτού του έργου και προσδοκούμε στη συνέχεια της συνεργασίας.
Αγαπητά Μέλη της Προσκοπικής Κίνησης,
Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να εργάζεται για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Προσκοπική Κίνηση, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων του σήμερα, με τελικό στόχο και κατάληξη την επικείμενη αναθεώρηση του Οργανισμού.
Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 114 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ