Έκθεση συμβουλευτικής Επιτροπής Ειδικών για την Αναθεώρηση του Προσκοπικού Προγράμματος

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 05/02/2024
A/A: 8 / 2024

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Στο πλαίσιο της διαδικασίας Αναθεώρησης του Προσκοπικού Προγράμματος, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία συμβουλευτικής επιτροπής ειδικών, υπόψη της οποίας έθεσε προς μελέτη θέματα σχετικά με το υπό διαμόρφωση Προσκοπικό Πρόγραμμα.

Την επιτροπή των ειδικών αποτέλεσαν τα παρακάτω μέλη:
1. Ανδρέου Ελένη, Καθηγήτρια Παιδαγωγικής Ψυχολογίας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
2. Καστάνη Έλενα, Εκπαιδευτικός Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Συγγραφέας,
3. Κεχαγιάς Πέτρος, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής,
4. Σιαπέρας Παναγιώτης, Δρ. Εργοθεραπευτής - Ψυχολόγος, Dean Σχολής Επιστημών Υγείας & Αποκατάστασης Μητροπολιτικού Κολλεγίου και 
5. Σούλης Σπύρος, Καθηγητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα θέματα τα οποία τέθηκαν υπόψη της επιτροπής ήταν:
1. Θέμα Α: Παρατηρήσεις επί του εγγράφου «Εκπαιδευτική Πρόταση Σ.Ε.Π. για το Προσκοπικό Πρόγραμμα (Draft 1)».
2. Θέμα Β: Προτάσεις για τα ηλικιακά όρια των Προσκοπικών Τμημάτων και τις αναγκαίες προσαρμογές στα προγράμματα των Κλάδων, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στις ηλικίες των νέων.
3. Θέμα Γ: Επαναδιατύπωση των χαρακτηριστικών των ηλικιών των Προσκοπικών Τμημάτων, ώστε αυτά να είναι επίκαιρα και συμβατά με τα σύγχρονα επιστημονικά και κοινωνικά δεδομένα.
Οι εργασίες της επιτροπής ξεκίνησαν την Δευτέρα 16.10.2023 και ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 23.01.2024. Οι απόψεις και οι εισηγήσεις της επιτροπής περιλαμβάνονται στη συνημμένη έκθεση η οποία υποβλήθηκε στο Σ.Ε.Π. και θα υποστηρίξει τα επόμενα βήματα της διαδικασίας, σύμφωνα με την ακολουθούμενη μεθοδολογία.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα μέλη της επιτροπής, τα οποία με τις πολύτιμες γνώσεις τους, συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια για ένα επίκαιρο, ελκυστικό και συναρπαστικό Προσκοπικό Πρόγραμμα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και τις προσδοκίες των παιδιών και των νέων του σήμερα.

Για την υποστήριξη του έργου της επιτροπής εργάστηκε αποτελεσματικά ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από τα ακόλουθα Ενήλικα Στελέχη:
1. Ανδρικόπουλος Πάνος, Α.Κ.Α. 4ου Σ.Ν/Π. Νέας Σμύρνης,
2. Κανέτης Παύλος, Α.Σ. 2ου Σ.Ν/Π Χολαργού,
3. Κολοκούρη Βάσω, Α.Σ. 6ου Σ.Π. Χαλκίδας και
4. Χριστοπούλου Ελινώ, Α.Κ.Α. 2ου Σ.Π. Κηφισιάς.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για ακόμα καλύτερη προσφορά στα παιδιά και τους νέους, ώστε να οδηγηθούμε σε ένα Προσκοπικό Πρόγραμμα που θα επιβεβαιώνει την πρωτοπορία της Κίνησής μας στο χώρο της άτυπης εκπαίδευσης και θα βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των παιδιών και των νέων της πατρίδας μας. 



Συν.: Έκθεση Συμβουλευτικής Επιτροπής Ειδικών για την Αναθεώρηση του Προσκοπικού Προγράμματος (24.01.2024)



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 114 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 8_2024.pdf
ΑΝ.8_Έκθεση Συμβουλευτικής Επιτροπής Ειδικών για την Αναθεώρηση του Προσκοπικού Προγράμματος (24.01.2024).pdf