75η Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 24/01/2024
A/A: 7 / 2024

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Εκπαίδευσης

Αγαπητοί µου Πτυχιούχοι, 

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 119/27.12.2023 ανακοίνωσης, σας γνωστοποιούμε τις λεπτομέρειες της 75ης Συνάντησης Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 14 & 15 Σεπτεμβρίου 2024, στο Gilwell Park του Λονδίνου (Ηνωμένο Βασίλειο). Στη Συνάντηση προσκαλούνται να πάρουν μέρος όλες και όλοι οι Πτυχιούχοι Διακριτικού Δάσους, μετά των συνοδών τους.
                                          

Το Gilwell Park βρίσκεται στο Ανατολικό Λονδίνο, στην περιοχή Sewardstonebury του Waltham Abbey, στο Epping Forest, κοντά στα σύνορα με το Chingford. Η έκταση 109 στρεμμάτων ανήκει στους Προσκόπους του Ηνωμένου Βασιλείου και χρησιμοποιείται από ομάδες Προσκόπων και Οδηγών. Ως η αρχική βάση της Προσκοπικής εκπαίδευσης για την Ηγεσία, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο ιστορικές προσκοπικές τοποθεσίες στον πλανήτη. 

Στα τέλη του Μεσαίωνα, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως αγρόκτημα, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα πλούσιο κτήμα το οποίο όμως ερημώθηκε γύρω στο 1900. Το 1919, ο William de Bois Maclaren αγόρασε το κτήμα και το παραχώρησε στους Προσκόπους για να παρέχει εγκαταστάσεις κατασκήνωσης για τους Προσκόπους του Λονδίνου και για την εκπαίδευση των Ενήλικων Στελεχών τους. Αρχηγοί Προσκόπων από όλες τις χώρες του κόσμου έχουν επισκεφθεί το Gilwell Park για την εκπαίδευσή τους στο Διακριτικό Δάσους. 

Την ευθύνη οργάνωσης της Συνάντησης έχει η Εφορεία Εκπαίδευσης της Γενικής Εφορείας με την υποστήριξη της Εφορείας Διεθνών Σχέσεων της Γενικής Εφορείας.

Η 75η Συνάντηση Πτυχιούχων Διακριτικού Δάσους θα ξεκινήσει το απόγευμα του Σαββάτου 14 Σεπτεμβρίου 2024, στις 15:00 (τοπική ώρα) με το βραδινό γεύμα και την Προσκοπική πυρά από τους Άγγλους και Έλληνες Προσκόπους στους χώρους του Gilwell Park, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η καθιερωμένη Τελετή Απονομής στους νέους πτυχιούχους Διακριτικού Δάσους, στο χώρο της πυράς.

Η γραμματεία της Συνάντησης θα λειτουργήσει στο Gilwell Park από τις 15:00. 

Κατά την εγγραφή σας στη γραμματεία της Συνάντησης θα ενημερωθείτε για όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Οι νέοι και νέες Πτυχιούχοι θα πρέπει να παρευρίσκονται στη γραμματεία της Συνάντησης στις 15:00 του Σαββάτου 14.09.2024, για να τους δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες για την Τελετή Απονομής. 

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024, θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της Συνάντησης με δραστηριότητες στους χώρους του Gilwell Park. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε 2 κατηγορίες προσκοπικών δραστηριοτήτων, με διαβαθμισμένη δυσκολία, οργανωμένες από την ομάδα του Προσκοπικού Κέντρου του Gilwell Park καθώς και από μια ξενάγηση στην ιστορία και τις εγκαταστάσεις του ιστορικού αυτού χώρου από την Ομάδα “Φίλων της Ιστορίας του Gilwell”. Το μεσημέρι η συνάντηση θα ολοκληρωθεί στις 15:00 (τοπική ώρα).

Οικονομική Συμμετοχή
Η οικονομική συμμετοχή, ορίζεται σε εκατόν είκοσι ευρώ (€ 120,00) κατ’ άτομο και σε αυτή περιλαμβάνονται:
Η διαμονή του Σαββάτου στους κοιτώνες του Gilwell Park
Το απογευματινό γεύμα του Σαββάτου
Το δείπνο του Σαββάτου
Η βραδινή Προσκοπική Πυρά του Σαββάτου
Τα αναμνηστικά της Συνάντησης
Το πρωινό γεύμα της Κυριακής
Οι δραστηριότητες της Κυριακής
Το γεύμα της Κυριακής

Καταβολή Οικονομικής Συμμετοχής
Η καταβολή της Οικονομικής Συμμετοχής, αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή της δήλωσης συμμετοχής και μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:
Καταβολή του ποσού στην Οικονομική Υπηρεσία του Σ.Ε.Π. (Πτολεμαίων 1, Αθήνα, 2ος όροφος).
Με κατάθεση στην τράπεζα ALPHA BANK, στο λογαριασμό υπ’ αριθμ. 362-002002-004018 (IBAN: GR 39 0140 3620 3620 0200 2004 018), που τηρείται στο όνομα «Σώμα Ελλήνων Προσκόπων». Κατά την κατάθεση παρακαλείστε να αναγράφετε στο παραστατικό ως αιτιολογία κατάθεσης: «Επώνυμο συμμετέχοντα-75ΣΔΔ».

Δήλωση Συμμετοχής
Η δήλωση συμμετοχής στη Συνάντηση γίνεται ατομικά, μέσω ηλεκτρονικής φόρμας (πατήστε εδώ ή στο σύνδεσμο: https://forms.gle/LuqceNFVgwUnvfeK8 ), το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024. 

Η δήλωση συμμετοχής θεωρείται έγκυρη, μόνο αν καταγράφεται επακριβώς ο αριθμός του παραστατικού κατάθεσης της οικονομικής συμμετοχής, γι’ αυτό παρακαλούμε να προηγείται η κατάθεση της οικονομικής συμμετοχής από την υποβολή δήλωσης συμμετοχής. Σε άλλη περίπτωση η δήλωση συμμετοχής δε θα θεωρείται έγκυρη και δε θα λαμβάνεται υπόψη κατά την οργάνωση και προετοιμασία της Συνάντησης.

Για τη σωστή οργάνωση της Συνάντησης, καμία δήλωση συμμετοχής δε θα γίνει αποδεκτή, σε περίπτωση που υποβληθεί μετά την παραπάνω ημερομηνία (η συγκεκριμένη προθεσμία είναι χωρίς δυνατότητα παράτασης)! 

Διαμονή συμμετεχόντων
 
Oι συμμετέχοντες θα διαμείνουν το Σάββατο 14.09.2024 στις εγκαταστάσεις του Gilwell Park σε κοιτώνες. Για τις ανάγκες της δράσης έχουν δεσμευτεί οι κοιτώνεςBranchet Lodge, Peter Harrison Lodge και Jack Petchey Lodge, που αποτελούνται από μικρότερα δωμάτια διαφορετικής χωρητικότητας, κοινόχρηστες τουαλέτες και μπάνια (η κατανομή των συμμετεχόντων στους κοιτώνες θα γίνει από τη Γραμματεία της συνάντησης, κατά το check-in). 

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους:
Υπνόσακο (sleeping bag) ή σεντόνι
Ατομικά είδη υγιεινής
Παγούρι/ποτήρι (κατά τη διάρκεια της δράσης δε θα υπάρχουν διαθέσιμα πλαστικά ή άλλου είδους ποτήρια).
Μπουφάν αδιάβροχο και ρούχα υπαίθρου (αναφέρονται παρακάτω οι πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες)
Το μοναδικό τους Προσκοπικό κέφι!

Μετακίνηση συμμετεχόντων

A. Αεροπορικώς προς και από το Λονδίνο
Το Λονδίνο εξυπηρετείται με απευθείας πτήσεις από πολλά αεροδρόμια της χώρας, καθώς ο Σεπτέμβριος ανήκει ακόμα μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν. Πτήσεις από περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας εκτελούνται (πιθανόν όχι καθημερινά) για κάποια από τα αεροδρόμια του Λονδίνου. Πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη προς Λονδίνο εκτελούνται καθημερινά. Το Λονδίνο διαθέτει 4 αεροδρόμια που βρίσκονται όλα περιφερειακά της πόλης (London Gatwick, Heathrow Airport, LondonStansted Airport, LondonLuton Airport).

Β. Από τα αεροδρόμια του Λονδίνου προς και από το χώρο διεξαγωγής της συνάντησης
Η πλησιέστερη πόλη στο Gilwell Park που εξυπηρετείται από δημόσια συγκοινωνία είναι η κωμόπολη Chingford. H απόσταση από το Chingford ως το Gilwell Park είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία μεταξύ του Προσκοπικού κέντρου και της πόλης. Δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Chingford υπάρχει η εταιρία με ταξί “Mount Cards Ltd” (www.mountcars.com), η οποία προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς από το σταθμό μέχρι το Προσκοπικό Κέντρο. Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να υπάρξει κάποια έκπτωση στους συμμετέχοντες της δράσης. Οι συμμετέχοντες που θα δηλώσουν συμμετοχή θα ενημερωθούν σε επόμενο χρόνο σχετικά με το κόστος μετακίνησης. 

Τα μέσα σταθερής τροχιάς αποτελούν το γρηγορότερο μέσο μετακίνησης στο Λονδίνο, καθώς δεν επηρεάζονται από την κίνηση των οχημάτων. Σε όλα τα μέσα συγκοινωνίας στη Βρετανία, η πληρωμή των εισιτηρίων με μετρητά δε γίνεται δεκτή, αλλά αποκλειστικά με τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας μέσω ανέπαφης συναλλαγής. 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ενδεικτικές επιλογές μετακίνησης θα βρείτε στο Παράρτημα της παρούσας ανακοίνωσης.

Χρήσιμες πληροφορίες

Διαβατήριο
Η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί την χρήση διαβατηρίου, καθώς η χρήση της αστυνομικής ταυτότητας (παλαιάς και νέας μορφής) δεν είναι αποδεκτή. Επίσης δεν είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας για τους υπηκόους χωρών της Ε.Ε. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας είναι μια δωρεάν κάρτα που παρέχει πρόσβαση σε ιατρικώς αναγκαία δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις και με το ίδιο κόστος (δωρεάν σε ορισμένες χώρες) που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στη συγκεκριμένη χώρα. Οι κάρτες εκδίδονται από τον ασφαλιστικό σας φορέα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ. Προτείνουμε να προχωρήσετε στη διαδικασία έκδοσης τουλάχιστον 3 μήνες πριν το ταξίδι σας.

Καιρός
Ο καιρός στο ευρύτερο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο είναι αρκετά άστατος με συχνές περιόδους βροχόπτωσης. Η θερμοκρασία συνήθως κυμαίνεται από 10 βαθμούς (ελάχιστη) έως 20 βαθμούς Κελσίου (μέγιστη), με συνηθέστερη θερμοκρασία τους 15 με 17 βαθμούς Κελσίου. Συνιστάται να έχετε μαζί σας ένα καλό αδιάβροχο.

Για τη λήψη πρόγνωσης καιρού, μπορείτε να συμβουλευτείτε τις παρακάτω προτεινόμενες ιστοσελίδες:

Χρήσιμα τηλέφωνα
Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης στη Μεγάλη Βρετανία είναι 999. Μόλις απαντηθεί η κλήση σας, θα ερωτηθείτε με ποια υπηρεσία θέλετε να συνδεθείτε (Αστυνομία/Police, Πυροσβεστική/Fire Service, Ασθενοφόρο/Ambulance Service) και αφότου μιλήσετε με τη συγκεκριμένη υπηρεσία θα σας κατευθύνουν ανάλογα. Τα τηλεφωνικά κέντρα λειτουργούν σε διάφορα σημεία της χώρας, κατά συνέπεια θα πρέπει να είστε σε θέση να τους πείτε σε ποιο σημείο βρίσκεστε. 

Σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσετε με την Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στους τηλεφωνικούς αριθμούς: 0044 207 229 3850 & 0044 07795961519. 

Επικοινωνία
Για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Γραμματεία της Εφορείας Διεθνών Σχέσεων Γ.Ε. (κ. Ανδρέα Τζέκα, e-mail: ic.s@sep.org.gr) ή τη Γραμματεία της Εφορείας Εκπαίδευσης Γ.Ε. (κα. Ματίνα Κεράνη τηλ. 2169005383 – e-mail: [email protected]).


Αγαπητοί μου,

Η Εκπαίδευση Διακριτικού Δάσους, αποτελεί το επιστέγασμα της Εκπαίδευσης των Ενηλίκων Στελεχών μας στην Ηγεσία, το Προσκοπικό Πρόγραμμα, την Επικοινωνία, τη βελτίωση του ανθρώπου μέσα από τις χρήσιμες και πολύτιμες γνώσεις που παρέχει. Η Απονομή του Πτυχίου αποτελεί μοναδική στιγμή για κάθε Ενήλικο Στέλεχος, στα πλαίσια της Συνάντησης των Πτυχιούχων, που μας ανταμώνει κάθε χρόνο, σε διαφορετικό σημείο της χώρας και μοιράζει αυτές τις μοναδικές στιγμές σε όλα τα μέλη αυτής της παρέας.

Φέτος θα έχουμε την ευκαιρία, αυτή τη Συνάντηση να την πραγματοποιήσουμε στον τόπο που “γεννήθηκε” η εκπαίδευση Διακριτικού Δάσους, στην έδρα του 1ου Συστήματος Προσκόπων Gilwell, του οποίου κάθε Πτυχιούχος είναι μέλος.

Σε ένα από τα κομβικά σημεία που ο Ιδρυτής μας “εργαζόταν” για το όνειρο, στο Gilwell Park, σας περιμένουμε για να ζήσουμε έντονες Προσκοπικές στιγμές!

Καλή μας αντάμωση!


Για περισσότερα, δείτε το συνημμένο



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 114 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
4 ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 7_2024.pdf