Πραγματοποίηση διήμερων / πολυήμερων Προσκοπικών εκδρομών

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 19/02/2022
A/A: 20 / 2022

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

ΣΧΕΤ.:     1) Ανακοίνωση 75/2021

                 2) Ανακοίνωση 120/2021

                 3) Ανακοίνωση 15/2022



Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) (ΦΕΚ B 766 - 18.02.2022), σύμφωνα με την οποία από την Τρίτη 1η Μαρτίου 2022 θα μπορούν και πάλι να πραγματοποιούνται πολυήμερες σχολικές εκδρομές. Ομοίως, από 16.02.2022 το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαρτίου, θα δύνανται να λάβει χώρα οποιαδήποτε σχολική εκδρομή ή επίσκεψη περιλαμβάνει και διανυκτέρευση. 

Λαμβάνοντας υπόψη:
α) τη σημαντικότητα που έχουν οι δράσεις υπαίθρου για το Προσκοπικό Πρόγραμμα,
β) τη φύση των διήμερων και πολυήμερων εκδρομών των Τμημάτων, 
γ) τις εισηγήσεις των ειδικών,
δ) το πλαίσιο διεξαγωγής των Προσκοπικών δράσεων

Αίρεται η αναστολή των διήμερων και πολυήμερων εκδρομών και από την 1η Μαρτίου 2022 μπορούν και πάλι να πραγματοποιούνται εκδρομές με διανυκτέρευση. Διήμερες εκδρομές δύνανται να πραγματοποιηθούν κατά την κρίση της οικείας Περιφερειακής Εφορείας και στο διήμερο 26 - 27 Φεβρουαρίου, αναλόγως των συνθηκών και εφόσον υπάρχει επαρκής προετοιμασία.

Συμμετοχή σε διήμερες / πολυήμερες εκδρομές:
Όλοι οι συμμετέχοντες, ανήλικα και ενήλικα μέλη, εμβολιασμένα και μη, απαιτείται να έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο για COVID-19 (rapid test), εντός 24 ωρών ή εναλλακτικά εντός 48 ωρών από την έναρξη της δράσης, με αρνητικό αποτέλεσμα. Για εκδρομές με περισσότερες της μίας διανυκτερεύσεις, οι συμμετέχοντες πρέπει να υποβάλλονται και ενδιάμεσα σε αυτοδιαγνωστική δοκιμασία ελέγχου (self-test) για COVID-19.

Σημεία προσοχής:
Ο χώρος της εκδρομής θα πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη στην οποία εδρεύει το Σύστημα, ώστε οι γονείς να έχουν τη δυνατότητα αν τους ζητηθεί να προσέλθουν και να παραλάβουν τα παιδιά τους. 

Οι δραστηριότητες του προγράμματος θα πρέπει να υλοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Αν οι συμμετέχοντες διανυκτερεύουν όλοι μαζί σε ενιαίο χώρο, αυτός θα πρέπει να είναι καλά αεριζόμενος και θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον δύο (2) μέτρων μεταξύ των θέσεων ύπνου. Για την εξασφάλιση της τήρησης των αποστάσεων κατά τη διανυκτέρευση, πρέπει να χρησιμοποιείται κάθε διαθέσιμος χώρος για ύπνο, όπως τραπεζαρία καταφυγίου ή Προσκοπικού Κέντρου, δεύτερη αίθουσα σε σχολείο κ.ά. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, οι συμμετέχοντες πρέπει να διανυκτερεύουν ανά δύο σε διαφορετικούς χώρους (σπιτάκια, δωμάτια, αντίσκηνα).

Κατά τη διάρκεια της εκδρομής και αναλόγως του προγράμματος της δράσης πρέπει να τηρούνται τα κατά περίπτωση ειδικότερα υγειονομικά πρωτόκολλα, π.χ. προϋποθέσεις μεταφορικού μέσου, εισόδου σε μουσεία κ.λπ.

Με ιδιαίτερη προσοχή, μπορούμε και πάλι να απολαύσουμε την προσκοπική δράση στον φυσικό της χώρο, την ύπαιθρο, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την υγεία όλων μας με την υπευθυνότητα που διακρίνει όλα τα Ενήλικα Στελέχη μας.

Η παρούσα τροποποιεί και συμπληρώνει την Ανακοίνωση 75/2021 και την Ανακοίνωση 15/2022.



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 112 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20_2022.pdf