Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής

Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής: 
Μια πρωτοβουλία για την προστασία, περίθαλψη και επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον ειδών Άγριας Ζωής

Οι Πρόσκοποι, ως Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, επέλεξαν την Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (3 Μαρτίου 2019), για να ανακοινώσουν επίσημα το ξεκίνημα μιας μοναδικής πρωτοβουλίας, που εκφράζει, ως δομή, τη στρατηγική επιλογή και προσπάθεια του Σ.Ε.Π. για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και την συμμετοχικότητα αναφορικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων, ορφανών και εγκαταλελειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κλπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής (wildlife) και συνεπίκουρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των Κέντρων Διάσωσης και Περίθαλψης.

Το πρόγραμμα της συγκρότησης και εκπαίδευσης της «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» διαχειρίζεται η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος/ΣΕΠ, υποστηρίζεται έμπρακτα από τις Οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου, με 50.000€, από το «Πράσινο Ταμείο», (Αρ.Απόφασης 148.3/2018), του μέτρου "Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες" και του χρηματοδοτικού προγράμματος "Φυσικό Περιβάλλον και καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις".


Χτίζοντας πάνω στην υπάρχουσα εμπειρία, προτείνοντας και μοιραζόμενοι την τεχνογνωσία μας, η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει:
  • να ενδυναμώσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
  • να αυξήσει την πληροφόρηση και τη συμμετοχική διαδικασία για την αξία της προληπτικής δράσης υπέρ της Άγριας Ζωής (wildlife)
  • να μεγιστοποιήσει την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των 270 εκπαιδευμένων εθελοντών Προσκόπων Διασωστών που δραστηριοποιούνται σε 100 σημεία Πανελληνίως.
Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων εκφράζει, ως δομή, τη στρατηγική επιλογή και προσπάθεια του Σ.Ε.Π. για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και την συμμετοχικότητα αναφορικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων, ορφανών και εγκαταλελειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κλπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής (wildlife) και συνεπίκουρο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και των Κέντρων Διάσωσης και Περίθαλψης.Περισσότερα στο: www.wildliferescuescout.grΑν θέλεις να γίνεις μέλος της "Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής" στείλε μας mail στο [email protected]